Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sarbatoarea Jocu la sura

Sarbatoarea Jocu la sura


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Sarbatoarea cantecului, jocului si portului popular romanesc  „Jocu’ la sura”


     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean Cluj, si Societatea Cooperativa - oras Gherla, in parteneriat cu Primaria Municipiului Gherla, Casa Municipala de Cultura Gherla si Ansamblul „Zestrea”, invita locuitorii zonei si nu numai, duminica, 10 septembrie 2017, sa ia parte la cea de-a III-a editie a Sarbatorii cantecului, jocului si portului popular romanesc ,,Jocu’ la sura”.
     Manifestarea va debuta la ora 15.00, la Gradina de vara din parcul orasului si propune publicului cunoasterea, promovarea si perpetuarea jocului popular autentic la sura, dar si a horitului traditional. Totodata, are ca scop evidentierea si prezentarea nealterata a costumelor populare din lada de zestre a stramosilor, create si purtate in vatra satului, dar si prezentarea bucatariei traditionale romanesti.
     Cu aceasta ocazie va fi sustinut un program muzical de catre grupurile instrumentale: „Traditii” din Gherla - primas Mihai Zegrean si „Zorile” din Mociu - primas Tuli Carol, si de ceterasii Alexandru Ciurcui-Sandorica din Soporu de Campie si Iuliu Rostas din Caseiu.
     Vor hori rapsozii declarati Tezaure Umane Vii - UNESCO: Nicolae Pitis din Tara Lapusului, Vasile Soporan din Frata si Teodora Purja si Lenuta Purja din Agries, judetul Bistrita-Nasaud.
     Invitati speciali: Marc Anghel, rapsod - fluier, taragot, caval, tulnic, tilinca si Constantin Istici – nai, laureat al Festivalului „Maria Tanase”.  La sarbatoarea cantecului, jocului si portului popular „Jocu’ la sura”  de la Gherla vor fi prezente si grupurile folclorice traditionale de horitori si jucausi: „Hodaceana” din Hodac, jud. Mures, „Traditii” al familiei Zegrean-Istici din Gherla, reprezentant cultural al Romaniei cu ocazia intrarii in Comunitatea Europeana – 2007 si Grupul Traditional „Zorile” din Mociu.
     Cu aceasta ocazie va fi prezentata si o expozitie etnografica, ce cuprinde obiecte casnice si gospodaresti, dar si costume populare traditionale, colectie particulara a familiei Gurzau din Gherla. O alta expozitie care va putea fi vizionata de cei prezenti este cea de cusaturi traditionale, realizate de mesterul popular Viorica Tosa din Bedeciu, judetul Cluj.
     La finalul manifestarii vor fi acordate premii si diplome pentru „Cel mai bun jucaus”, „Cea mai buna pereche de jucausi”, „Cele mai frumoase costume populare”, barbatesc si femeiesc, „Cea mai frumoasa pereche sau familie in costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare” ,  „Cel mai bun povestitor umoristic” etc .
     Initiatorul si coordonatorul acestui proiect este Constantin Istici, referent cultural la Casa de Cultura din Gherla.

Biroul de presa
7 septembrie 2017