Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Salvamontistii clujeni au salvat turisti surprinsi de avalansa

Salvamontistii clujeni au salvat turisti surprinsi de avalansa


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presa

Ref. O echipa a Salvamont Cluj a participat la salvarea unui grup de turisti surprinsi de  avalansa

 

            O echipa de salvatori montani din cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj a participat în weekendul recent încheiat, alaturi de salvamontisti din judetele Sibiu si Arges, la o actiune de salvare a doua persoane surprinse de o avalansa în muntii Fagaras, în zona cotei 2000 - Transfagarasan.

Cei doi turisti, care faceau parte dintr-un grup mai mare, de 13 persoane, au fost luati de avalansa si transportati circa 200 de metri în aval. Imediat dupa apelarea serviciului de urgenta 112, salvamontistii clujeni, sibieni si argeseni aflati în zona au intervenit în regim de maxima urgenta pentru limitarea efectelor acestei avalanse, respectiv pentru ajutorarea victimelor. Astfel, una dintre persoane surprinsa de avalansa a suferit leziuni multiple, aceasta fiind transportata la spital cu un elicopter S.M.U.R.D. Cealalta persoana a fost coborâta la o cabana din zona, fiind transportata ulterior cu ambulanta. În ceea ce priveste restul grupului, care era adapostit sub o copertina, acesta a fost evacuat în siguranta dupa apusul soarelui, cu ajutorul echipelor Salvamont.

            Având în vedere vremea din aceasta perioada care favorizeaza declansarea de avalanse în zonele montane înalte, Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj îi îndeamna pe toti cei care practica sporturi de iarna, dar si pe cei împatimiti de drumetii montane, sa foloseasca echipament specific sezonului de iarna care include si echipamentul de salvare din avalansa, sa se asigure ca în grup se afla minim o persoana cu experienta sau sa apeleze la ghizii montani, respectiv sa anunte traseul pe care doresc sa-l parcurga la Serviciul Salvamont din zona.

 

Biroul de presa

8 ianuarie 2017