Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > RMN nou, de ultima generatie, la Spitalul de Copii Cluj-Napoca

RMN nou, de ultima generatie, la Spitalul de Copii Cluj-Napoca

                                                             

                                              CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 


Informare de presă
Ref: RMN nou, de ultimă generaţie, la Spitalul de Copii Cluj-Napoca
 

     Miercuri, 24 august 2016, a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unitate spitalicească aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, testarea şi, respectiv, calibrarea  aparatului de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) achiziţionat recent printr-o finanţare multianuală asigurată de Consiliul Judeţean. Costul aparatului ce urmează a fi dat în funcţiune în perioada imediat următoare a fost de 3 773 760 de lei.
     „Marele merit al aparatului de Rezonanţă Magnetică Nucleară, de ultimă generaţie, pe care îl punem la dispoziţia micilor pacienţi, constă în capacitatea acestuia de a realiza un diagnostic imagistic de mare acurateţe, prin metode noninvazive şi cu reducerea la minimum a duratei de examinare. Totodată, comparativ cu celelalte RMN-uri existente în spitalele clujene, insuficiente, de altfel, RMN-ul achiziţionat la Spitalul de Copii dispune de un aparat de ventilaţie pentru anestezie generală, extrem de util. Putem vorbi, astfel, despre o investiţie mai mult decât binevenită, una menită să contribuie direct la salvarea a cât mai multe vieţi şi la protejarea sănătăţii atâtor copii şi adolescenţi” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
     Prin tehnologia de care dispune sistemul RMN de 1,5 Tesla achiziţionat, se diferenţiază de alte sisteme de acest tip disponibile în România prin simplificarea şi accelerarea configurării scanării, optimizându-se considerabil timpul de examinare şi oferind o experienţă confortabilă pacientului. Totodată, aparatul  dispune de nu mai puţin de 11 antene, pentru realizarea rezonanţei magnetice la diferite organe şi părţi ale corpului.
     În ceea ce priveşte beneficiile pe care aparatul RMN recent achiziţionat le generează atât  pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical, acestea sunt multiple. Primul dintre acestea se referă la faptul că Spitalul de Copii nu dispunea, până în prezent, de mijloace imagistice moderne şi de calitate, adaptate exigenţelor europene, în laboratorul de imagistică al spitalului efectuându-se doar examinări ecografice şi explorări radiologice convenţionale, de cele mai multe ori insuficiente pentru formularea unui diagnostic de mare acurateţe.  Totodată, cel puţin la fel de important e faptul că, în acest fel, pacienţii spitalului nu vor mai trebui să aştepte un timp îndelungat sau să se deplaseze la un alt spital pentru o examinare cu rezonanţă magnetică iar pacienţii aflaţi într-o stare gravă vor fi mult mai uşor de examinat, nemaifiind necesară implicarea SMURD sau a altor echipaje medicale. Cu ajutorul acestui nou RMN, pacienţii internaţi în cadrul spitalului vor fi investigaţi gratuit şi mult mai prompt decât dacă ar apela la alte clinici. Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere faptul că în cazul examinărilor RMN pentru copii sunt stabilite anumite protocoale medicale, respectiv pacientul copil trebuie să fie însoţit de către un anestezist. Or, în contextul în care, până acum, examinările de acest gen erau efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, economia de timp şi respectiv, cea cu resursele umane care însoţeau pacientul e una semnificativă, durata procedurii reducându-se de la peste 5 ore, în medie, la cca. 30 de minute. 
     Nu în ultimul rând, utilitatea dotării Spitalului de Copii trebuie privită inclusiv prin prisma faptului că această unitate medicală de mare tradiţie a Clujului are cea mai mare adresabilitate din ţară, la serviciile acesteia apelând pacienţi proveniţi din peste 85% dintre judeţele ţării. Acest fapt se datorează în special activităţii medicale complexe de diagnostic, tratament, supraveghere şi recuperare medicală pentru copiii cu vârste între 0 şi 18 ani, aici realizându-se un număr record de internări anuale - peste 30.000.

Biroul de presă
24 august 2016