Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Joi, 18 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Rezultate proiect cercetare pe Valea Crisului Repede

Rezultate proiect cercetare pe Valea Crisului Repede


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Rezultatele proiectului de cercetare pe Valea Crisului Repede, prezentate la Negreni si Poieni     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean, va lansa materialele rezultate in urma proiectului de cercetare multidisciplinara, realizat in anul 2017, in localitatile clujene asezate pe Valea Crisului Repede, care pastreaza de veacuri vechi obiceiuri caracteristice satului romanesc traditional. Cele doua evenimente vor avea loc duminica, 15 aprilie 2018, de la ora 13:00, la Caminul Cultural din comuna Negreni, si tot duminica, 22 aprilie a.c., de la ora 13:00,  la Caminul Cultural din comuna Poieni.
     Este vorba despre volumul „Cultura traditionala din judetul Cluj, ( II) – Valea Crisului Repede” si filmul-document „Popas in Transilvania”, episodul III. Tot cu aceasta ocazie va fi vernisata si expozitia de fotografie „Din viata satului clujean”, ce cuprinde imagini etnografice realizate de echipa de cercetare.
     Pus in fata faptului concret de a dezvolta cercetari proprii cu personalul angajat, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, compus din consultanti artistici incredintati cu misiunea redescoperirii valorilor de patrimoniu material si imaterial, a reusit sa-si duca la bun sfarsit proiectul unei tabere de vara, organizate pe Valea Crisului Repede in luna iunie a anului 2017. Fiecare specialist a condus si a initiat interviuri pe subiecte diverse, a imprimat si consemnat teme si idei importante, inedite, specifice culturii traditionale din localitatile cercetate: Bologa, Poieni, Valea Draganului, Ciucea si Negreni, insirate precum margelele pe firul Crisului Repede si care au fost strabatute la pas de echipa de cercetare in cadrul acestui inedit proiect, dezvoltat de Biroul Conservare Cultura Traditionala. Au fost momente in care, in contact direct cu cei intervievati, echipa a intrat in atmosfera de poveste a satului de altadata, impreuna cu cei care au trait paginile lui de istorie. Proiectul a surprins oameni, locuri, fapte si intamplari unice din viata comunitatilor acestor meleaguri.
     La cele doua manifestari vor fi prezenti toti cei care au luat parte la proiect, oameni dragi, iubitori de obiceiuri si traditie, pentru a se bucura impreuna cu echipa de cercetare, condusa de dr. Mircea Cimpeanu de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, de reusita acestui proiect-eveniment.


Biroul de presa
13 aprilie 2018