Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Rezultate intermediare Let s Do It Romania

Rezultate intermediare Let s Do It Romania
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref.: Rezultate intermediare „Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curatenie Nationala de pe 15 septembrie     15 septembrie a fost Zi de Curatenie Nationala in Romania. Romanii si-au pus manusile, au luat saci si au participat la ,,Let`s Do It, Romania!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din tara, cu scopul de a strange deseurile din arealele naturale. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de voluntari s-au prezentat la punctele de inregistrare, iar actiunea s-a incheiat in jurul orei 15.00, cand partenerii de la salubritate au inceput colectarea sacilor in vederea valorificarii resurselor.
      La nivelul judetului Cluj, au fost implicati: 57 de localitati, cca. 12.000 voluntari din care  4.349 de voluntari din scoli, 752 de voluntari din companii, 515 voluntari din randul autoritatilor.
      Institutiile participante: Consiliul Judetean Cluj, Institutia Prefectului Cluj, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Turda, Primaria Municipiului Campia Turzii, Primaria Municipiului Dej, Primaria Municipiului Gherla, Primaria orasului Huedin, Primarii din 53 comune ale judetului Cluj, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Cluj, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeria, Armata Romana, Penitenciarul Gherla, Scoala de agenti de Politie Septimiu Muresan, Directia de Sanatate Publica, Apele Romane prin Administratia Bazinala de Apa Somes –Tisa si Administratia Bazinala de Apa Mures, Directia Silvica, Salvamont, Salina Turda.
     Partenerul economic principal al campaniei, Kaufland Romania, a sustinut organizatia inca din 2010. Dar, in total, 50 de companii au sprijinit initiativa. In judetul Cluj partenerii principali Bosch Romania, DeLonghi Romania, Sykes si Kesz au participat la ziua de curatenie cu voluntari in locatiile din Hoia si Sf. Ioan.
     ,,Multumim tuturor participantilor, voluntarilor, pentru faptul ca au alocat cateva ore pentru un proiect ecologic si totodata civic. Am sustinut si ne-am dorit ca acest eveniment sa fie – prin amploarea sa, un exercitiu de constientizare si de educatie privind mediul dar si de colectare selectiva. Desi de la an la an constatam cantitati mai mici de deseuri aruncate in natura, puterea exemplului trebuie promovata”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     ,,Am fost coplesiti de sustinerea pe care a avut-o Let`s Do It, Romania! intr-un an dificil din foarte multe puncte de vedere, de la contextul politic si social, la diverse provocari din partea vremii sau organizatorice. Cu toate acestea, am reusit cea mai mare mobilizare de pana acum. Chiar daca, aparent, vorbim despre o singura zi de curatenie pe an, efectele ei se vad mult dupa, in mentalitatea oamenilor despre deseuri si despre puterea de a schimba in bine Romania. In urma ei raman constiinta civica si respectul fata de natura. Multumim tuturor celor care au dat cateva ore din timpul lor de week-end pentru Let`s Do It, Romania!”, a declarat Ionut Iordachescu, Project Manager.

***


     O prima estimare arata ca 338.038 de voluntari au colectat 467.453 de saci cu deseuri in Romania. In topul judetelor cu cei mai multi voluntari se regasesc Maramures (32.142 voluntari – 21.008 saci), Botosani (25.600 voluntari – 21.000 de saci), Bihor (23.000 de voluntari – 30.000 de saci), Gorj (21.540 voluntari – 55.000 de saci), Suceava (21.256 voluntari – 23.381 saci), Dolj (20.000 de voluntari – 38.500 saci), Vaslui (14.040 voluntari – 18.750 saci), Cluj (12.000 de voluntari – 13.000 de saci), Mures (11.453 voluntari – 18.730 saci), Giurgiu (10.115 voluntari – 14.000 de saci).
     La curatenie au participat peste 1.200 de primarii, scoli din toata tara, institutii judetene, alaturi de companii, ONG-uri si centre de plasament. De asemenea, sute de soldati ai Armatei Romane, angajati ai Politiei, Pompierilor, Jandarmeriei Romane au luat parte la Ziua de Curatenie Nationala, dar si angajati ai penitenciarelor si detinuti.
     Din cauza focarelor de pesta porcina anuntate cu numai cateva zile inainte de eveniment, Ziua de Curatenie Nationala a fost anulata in judetul Ialomita, iar in judetele Calarasi si Ilfov s-a desfasurat numai in anumite zone, afectand negativ numarul de voluntari participanti. De asemenea, inundatiile care au avut loc in lunile iunie si iulie au afectat evenimentele de cartare – identificare a mormanelor de deseuri. Cu toate acestea, peste 2.000 de mormane au fost puse pe Harta Deseurilor prin aplicatia World Cleanup.
     Let`s Do It, Romania! nu ar fi posibil fara organizatorii locali din fiecare judet. La nivel national, peste 400 de voluntari au contribuit la organizarea celei mai mari miscari sociale din Romania.
     La nivel international, 13 milioane de voluntari din 155 de tari au luat parte la cea mai mare miscare civica de curatare a deseurilor organizata vreodata – World Cleanup Day. Echipele „Let’s Do It!” din toata lumea s-au mobilizat exemplar, in contextul in care mai mult de 15 dintre acestea au fost lovite de cicloane tropicale, iar cinci tari au organizat o actiune de curatenie, desi se afla in razboi.   
     Partenerii institutionali in Romania sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Romanilor de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeria Romana, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Comunelor din Romania si Asociatia Municipiilor din Romania. De asemenea, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a luat parte la un pilot de curatenie desfasurat cu cateva zile inainte, ca sustinere pentru Ziua de Curatenie Nationala.
     La nivelul societatii civile, 137 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice  din Romania, reunind zeci de mii de copii, tineri si adulti implicati si sute de mii de beneficiari si-au asumat impreuna sustinerea Zilei de Curatenie Nationala, prin memorandumul semnat in luna iulie.

     We Did It, Again!


Biroul de presa
17 septembrie 2018