Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Refacere pod incendiat Cheile Turzii

Refacere pod incendiat Cheile TurziiCONSILIUL JUDETEAN CLUJ
 

Informare de presa
Ref: Masuri pentru refacerea podului numarul 3 din Rezervatia Naturala Cheile Turzii

    
     Urmare a incidentului produs in cursul diminetii zilei de sambata, 26 august a.c., in Rezervatia Naturala „Cheile Turzii”, cand, persoane necunoscute au incendiat podul numarul 3 de pe traseul de vizitare al obiectivului aflat in gestiunea forului administrativ judetean, conducerea Consiliului Judetean a dispus masurile necesare pentru refacerea podului si limitarea efectelor negative.
     ,,Pentru ca suntem in plin sezon de vizitare, iar vremea este excelenta, am dispus masuri urgente de refacere a podului, astfel incat vizitarea rezervatiei sa fie cat mai putin afectata. In acelasi timp insa, condamn cu toata fermitatea aceasta fapta iresponsabila. Distrugerea intentionata a acestui bun public, dintr-o arie protejata de interes national, e un act criminal de natura sa puna in pericol siguranta turistilor, dar si existenta a numeroase specii de plante si animale dintre care unele extrem de rare” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In ceea ce priveste incidentul, acesta a fost semnalat angajatilor Serviciului Public „Salvamont-Salvaspeo” Cluj sambata dimineata, in jurul orei 8.00, de catre un grup de turisti straini aflati in zona. Salvatorii montani aflati de serviciu au alertat de indata, prin sistemul 112, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta al judetului Cluj - Pompierii si Politia comunei Mihai Viteazu care s-au deplasat de urgenta la fata locului. In acest context, angajatii Salvamont Cluj impreuna cu o echipa operativa de pompieri au actionat pentru stingerea focului izbucnit la podul nr. 3, operatiune dificila din cauza localizarii acestuia in zona de mediana a defileului, greu accesibila. Dupa stingerea focului, din dorinta inlaturarii oricarui pericol pentru siguranta vizitatorilor Cheilor Turzii, respectiv a florei si faunei din rezervatie, s-a hotarat dezafectarea intregului pod, afectat iremediabil de incendiu si extrem de subrezit. 
     Ca urmare a acestui incident, conducerea Consiliului Judetean a dispus deplasarea la fata locului, in regim de urgenta, a unei echipe formate din reprezentanti ai Directiei de Administrare a Domeniului Public si Privat al Judetului si ai Salvamont Cluj. Misiunea acesteia fost aceea de a evalua implicatiile incendiului si de a identifica solutiile optime de reamenajare a podului in contextul in care accesul terestru in defileu a fost periclitat. In acest sens, expertii deplasati la fata locului au propus o solutie tehnica de reamenajare, pana la construirea unui nou pod. Avand in vedere aceasta situatie, pana la refacerea podului, care va fi realizata in aproximativ sapte zile, vizitele turistilor in Cheile Turzii vor fi posibile doar pana la podul numarul 3.

Biroul de presa
29 august 2017