Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Vineri, 19 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Reabilitare fatada Muzeul de Arta Cluj

Reabilitare fatada Muzeul de Arta Cluj
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Incepe reabilitarea fatadei Muzeului de Arta Cluj


     Una dintre cele mai reprezentative cladiri monument istoric din Cluj-Napoca, palatul Banffy ce gazduieste Muzeul de Arta Cluj, va beneficia in perioada imediat urmatoare de o serie de lucrari ce vizeaza reabilitarea fatadei. Inceperea lucrarilor a devenit posibila ca urmare a semnarii contractului ce are ca obiect ,,Reabilitarea fatadei imobil Piata Unirii nr. 30 Cluj-Napoca – monument istoric”.
     ,,Este de datoria noastra sa conservam aceste monumente care dau farmec Clujului si care atrag, zi de zi, numerosi turisti. Pe langa cresterea atractivitatii acestei perle arhitecturale a Clujului, prin intermediul acestei investitii ne dorim sa contribuim inclusiv la asigurarea unui grad crescut de siguranta a pietonilor care tranziteaza centrul istoric al municipiului”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Potrivit documentatiei tehnice, cladirea Muzeului de Arta urmeaza sa beneficieze de lucrari de consolidari structurale precum interventii locale la sarpanta si la zidariile cu fisuri, crapaturi, respectiv interventii de combatere a umiditatii la fatade, conform recomandarilor din expertiza tehnica a structurii portante. De asemenea, vor fi executate lucrari de interventie la invelitori, sorturi de tabla in zona stresinilor si invelitorilor lucarnelor si lucrari de restaurare a finisajelor fatadelor, a componentelor artistice din piatra, tencuiala si fier forjat precum si a tamplariilor exterioare.
     Valoarea totala a lucrarilor este de 952.000 de lei, TVA inclus, termenul maxim de executie fiind de cinci luni de la data eliberarii autorizatiei de constructie.
     Proiectul urmeaza a fi realizat de catre asocierea formata din ADDCONCEPT SRL, responsabila cu executia lucrarilor si societatea K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL, responsabila pentru serviciile de proiectare si asistenta tehnica.
     Reamintim, in acest context, faptul ca palatul Banffy se afla, partial, in proprietatea publica a judetului Cluj, Muzeul de Arta fiind, in prezent, administratorul cladirii. Cladirea este inscrisa la prima categorie (A) in lista cladirilor de patrimoniu arhitectural si artistic national al Romaniei. Edificiul a fost ridicat in perioada 1774-1785, de catre arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca resedinta particulara a contelui Bánffy György, devenit mai tarziu guvernator al Transilvaniei. Ulterior, cladirii i-au fost date alte destinatii: resedinta de protocol, Cazinou National, cladire de apartamente si spatii comerciale, sediu de societati industriale. In anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf in curtea imobilului, iar in anul 1956 Comuna Urbana Cluj a dat palatul in folosinta Muzeului de Arta, infiintat in anul 1951.

Biroul de presa
24 iulie 2018