Raport junior HIPEN

Liceul pentru Deficienţi de Auz, instituţie de învăţământ special care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a găzduit în a doua jumătatea a lunii iunie 2010 o serie de activităţi incluse în  proiectul Junior HIPEN, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în cadrul programului Tineret în Acţiune, Acţiunea 1.1 Schimburi de tineri.
Proiectul Junior Hipen s-a conturat în urma întrunirii anuale din 2009 a Asociaţiei Hipen (asociaţie europeană a profesioniştilor din domeniul deficienţei de auz). Ţările membre în această asociaţie sunt: România, Franţa, Slovacia, Marea Britanie, Finlanda şi Norvegia, printre obiectivele asociaţiei numărându-se şi realizarea unor proiecte comue. Membrii asociaţiei incluşi în acest proiect au fost interesaţi în mod deosebit de realizarea unui proiect ce implică mobilitatea tinerilor cu deficienţe de auz. Astfel, la întâlnirea anuală care a avut loc în România, în perioada 24-27 Martie 2009, s-a luat decizia de a se aplica pentru un proiect de schimburi de tineri, România asumându-şi rolul de coordonator al proiectului.
 Proiectul Junior HIPEN este un proiect de „schimburi de tineri” care favorizează mobilitatea tinerilor deficienţi de auz, constituind rezultatul unui parteneriat între grupuri de tineri din patru ţări europene: Anglia, Franţa, Slovacia şi România. Aceşti tineri s-au întâlnit pentru a realiza schimburi de idei, de experienţă şi pentru a învăţa în acelaşi timp, fiecare, despre cultura şi ţara partenerilor, stabilind astfel un prim contact, colectiv, cu realitatea europeană.
Proiectul are ca scop includerea socială a tinerilor cu deficienţe de auz şi implică participarea activă a 28 de tineri deficienţi de auz. Bugetul proiectului este de 11.377 Euro.
Plecând de la nevoia de bază de includere socială a tinerilor cu deficienţe de auz, principalele teme ale activităţilor s-au  bazat pe includerea socială şi dizabilitate,  pe promovearea cetăţeniei active a tinerilor, în general, şi cetăţenia europeană a acestora, în special precum şi pe dezvoltarea solidarităţii. Proiectul promovează toleranţa între tineri, în special în vederea consolidării coeziunii sociale în Uniunea Europeană, încurajează înţelegerea reciprocă între tinerii din diferite ţări şi promovează cooperarea europeană în domeniul tineretului.
                                                  .

Activităţile care s-au desfăşurat în a doua jumătate a lunii iunie s-au bazat pe folosirea de metode non-formale de învăţare:

  • Ateliere culturale prin care tinerii  au cunoscut alte civilizaţii şi culturi;
  • Prezentarea unor  exemple de  persoane  de succes cu deficienţe de auz  şi integrate social;
  • Dezbateri pe tema drepturilor omului versus drepturile persoanelor cu dizabilităţi
  • Vizite culturale şi educative.

 

Biroul de presă
05.07.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW