Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Promovarea valorilor autentice romanesti

Promovarea valorilor autentice romanesti


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Valori autentice romanesti promovate in randul tinerilor clujeni, in anul Centenarului     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean, a derulat primul eveniment din acest an al proiectului educativ derulat in scolile din judet cu scopul de a transmite tinerei generatii adevaratele valori ale patrimoniului cultural imaterial.
     „Este o initiativa mai mult decat laudabila prin care Centrul Creatiei Populare marcheaza asa cum se cuvine Anul Centenarului. Ceea ce e cu adevarat important e faptul ca acest ambitios proiect va genera efecte benefice pe termen mediu si lung, reapropiind tinerii de cultura traditionala autentica si de valorile spiritului romanesc“ a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Astfel, joi, 25 ianuarie a.c., la Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca a avut loc primul eveniment din anul 2018 al proiectului oferit de Orchestra Profesionista „Cununa Transilvana” a institutiei, dirijor prof. Ovidiu Bartes. In sala festiva a institutiei de invatamant, de la ora 12:00, elevi din mai multe clase, insotiti de profesori si de directoarea liceului, au aflat de la consultantii artistici ai Centrului Culturii Traditionale, Ioana Breda Morar si Grigore Samboan, amanunte despre componenta unei orchestre si despre istoricul instrumentelor populare. De asemenea, membrii Orchestrei „Cununa Transilvana”: Ioan Baciu - contrabas, Laurentiu Tiple - braci, Sergiu Ghimpu - acordeon, Sergiu Cebotari si Andrei Osan - clarinet, caval, fluier, saxofon, Aladar Pusztai - chitara, Claudiu Cotarla - vioara, vioara cu goarna, Daniel Istrate, Alin Roman Veronica Costantin, Ciprian Istrate, Tudor Caucean - vioara, dirijor prof. Ovidiu Bartes, au exemplificat modul in care se canta la fiecare instrument si au prezentat mai multe suite instrumentale din diverse zone folclorice ale tarii.
     In fata elevilor au evoluat si interpretii de muzica populara: Mariana Morcan, solista profesionista a Orchestrei „Cununa Transilvana” si reprezentanta a zonei Muntilor Apuseni, Ioana Breda Morar - judetul Alba, Anamaria Tomoiaga - Maramuresul Istoric si Grigore Samboan - judetul Bistrita-Nasaud. La final, deoarece s-au implinit, recent, 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane, orchestra, impreuna cu solistii vocali si cu elevii, au interpretat cantece patriotice.
     Spectacolele folclorice educative, oferite de Orchestra Profesionista „Cununa Transilvana”, vor continua pe parcursul anului la alte scoli din Cluj-Napoca si din judet,  pentru a promova si educa generatia tanara in spiritul romanesc, autentic si frumos.
     Initiat in urma cu patru ani, proiectul consta in prezentarea orchestrei populare, in cadrul unor spectacole oferite in parteneriat cu scolile din oras si din judet. Este, astfel,  prezentata in detaliu, orchestra populara, cu descrierea instrumentelor componente, exemplificari prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument in parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreti de renume din folclorul romanesc dar si rapsozi si interpreti de muzica populara.


Biroul de presa
29 ianuarie 2018