Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 20 Iulie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Promovarea traditiilor in randul elevilor

Promovarea traditiilor in randul elevilorCONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Traditiile si obiceiurile romanesti, redescoperite de sute de elevi clujeni


     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj continua seria activitatilor ce au menirea de a-i apropia pe tineri de traditiile populare autentice si de a le trezi interesul fata de patrimoniul cultural romanesc.
     Astfel, joi, 1 martie, incepand cu ora 12.00, la scoala din localitea clujeana Sannicoara, reprezentantii C.J.C.P.C.T. Cluj se vor intalni cu elevii claselor I-VIII, in cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea traditiilor clujene”, lansat in toamna anului 2017.
     De asemenea, institutia clujeana de cultura s-a alaturat si proiectului „Drag de Romania”, initiat de Asociatia clujeana „Alegria”, proiect care-si propune sa-i familiarizeze pe tineri cu arta traditionala romaneasca, in anul Centenarului Marii Uniri.
     Prima activitate din cadrul parteneriatului la care va fi prezent Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj se va desfasura vineri, 2 martie 2018, la Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Actiunea va debuta la ora 12:00, tinerii urmand sa afle cu acest prilej o serie de informatii si aspecte referitoare la activitatea institutiei dar si cu privire la obiceiurile traditionale de primavara. Totodata, acestia vor participa la concursul pe teme de cultura traditionala intitulat „Uniti prin traditii”.
     ,,Sunt genul de initiative si manifestari care conteaza cu adevarat pentru ca produc efecte benefice de durata, apropiind tinerii de valorile si traditiile autentice romanesti.” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In cadrul aceleiasi serii de manifestari, la Grupul Scolar „Stefan Pascu” din Apahida au avut loc in cursul saptamanii trecute alte doua intalniri care au reunit cateva sute de elevi ai claselor I-VIII, alaturi de cadrele didactice si de directoare unitatii de invatamant. Astfel, la Casa de Cultura Apahida, consultantii artistici din cadrul compartimentului de educatie permanenta, Maria Marinela Istici si Grigore Samboan, impreuna cu interpreta profesionista de muzica populara Mariana Morcan, s-au intalnit cu elevii din clasele I-IV, respectiv V-VIII. Acestora le-a fost prezentata activitatea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, in special cea de cercetare pe teren, fiind proiectate si secvente din filmul documentar „Popas in Transilvania”, realizat de dr. Mircea Cimpeanu, seful serviciului Conservare Cultura Traditionala din cadrul institutiei.
     Elevii au vizionat, totodata, si fragmente din cadrul celei de-a V-a editii a Festivalului-concurs national de interpretare a cantecului popular „Dumitru Sopon” si au aflat, prin intermediul pliantelor de prezentare a activitatii Centrului care sunt actiunile culturale viitoare la care vor putea sa participe. Tot cu acest prilej, interpreta Mariana Morcan, angajata a Orchestrei „Cununa Transilvana”, le-a vorbit tinerilor despre balada si a interpretat Balada lui Horea si alte cantece cunoscute din zona Clujului. Fiecare activitate de la Apahida s-a incheiat cu un concurs pe teme de cultura traditionala, intitulat „Uniti prin traditii”, la care au participat mai multe echipe de elevi.


Biroul de presa
28 februarie 2018