Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Proiectul Zestrea traditiilor clujene, la Taga

Proiectul Zestrea traditiilor clujene, la Taga


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Proiectul cultural-educativ „Zestrea traditiilor clujene” a poposit la Taga     Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean, deruleaza in toate centrele de comuna din judet proiectul cultural-educativ „Zestrea traditiilor clujene”.
     In acest context, luni, 29 ianuarie 2018, incepand cu ora 12:30, la Scoala Gimnaziala Taga a avut loc prima intalnire din acest an din cadrul proiectului. Zeci de elevi din mai multe clase, alaturi de cadrele didactice si de directoarea scolii au luat parte, in sala de informatica a unitatii, la o activitate educativa in cadrul careia au aflat mai multe despre cultura traditionala, rapsozi si despre activitatea CJCPCT Cluj. In mijlocul elevilor s-au aflat cu acest prilej consultantii artistici din cadrul compartimentului de educatie permanenta al institutiei clujene de cultura, d-na Maria Marinela Istici si dl. Grigore Samboan, dar si interpreta profesionista de muzica populara, Mariana Morcan.
   „Felicit intreaga echipa a Centrului Creatiei Populare pentru initiativa derularii acestui proiect si le multumesc tuturor pentru implicare si pentru pasiunea pe care o dovedesc. E un mod mai mult decat potrivit de a celebra Centenarul, reapropiind copiii si tinerii de valorile si traditiile noastre autentice“ a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Dupa ce le-au fost prezentate tinerilor cateva aspecte legate de activitatea Centrului, in special cea de cercetare pe teren, precum arhitectura populara, viata sociala, portul, gospodaria taraneasca si obiceiuri, au fost proiectate secvente din filmul documentar „Popas in Transilvania”. Acesta film care a exemplificat aspectele prezentate a fost realizat de dr. Mircea Cimpeanu, seful serviciului Conservare Cultura Traditionala, intr-o activitate de cercetare in zona de Campie a judetului Cluj. Totodata, elevii au vizionat si fragmente din cadrul celei de-a V-a editii a Festivalului-concurs national de interpretare a cantecului popular „Dumitru Sopon”, pentru a putea identifica probele dintr-o astfel de competitie.
     De asemenea, copiilor le-au fost impartite pliante in care este prezentata activitatea Centrului Culturii Traditionale si actiunile culturale viitoare la care ei pot sa participe. In acelasi timp, le-au fost prezentate rezultatele cercetarii in teren realizate de specialistii institutiei, carti de specialitate si albume foto. Apoi, interpreta Mariana Morcan, angajata a Orchestrei „Cununa Transilvana” a Centrului, le-a vorbit tinerilor despre balada si a interpretat Balada lui Horea si alte cantece cunoscute din zona Clujului. Activitatea de la Taga s-a incheiat cu un concurs pe teme de cultura traditionala, intitulat „Uniti prin traditii”,  la care au participat mai multe echipe de elevi.
     Lansat in toamna anului 2017, proiectul „Zestrea traditiilor clujene” isi propune sa-i apropie pe tineri de traditiile populare si sa le trezeasca interesul si dragostea fata de patrimoniul cultural romanesc si va continua in luna februarie, la scolile din Apahida, Sannicoara si Dezmir.

Biroul de presa
30 ianuarie 2018