Ș   

Modernizarea şi extinderea Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj

Dezvoltarea și extinderea Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj

 

     Conștientizând rolul pe care Aeroportul îl are în ceea ce privește dezvoltarea economico-socială a județului și a întregii regiuni de Nord-Vest a țării, unul dintre programele prioritare ale Consiliului Județean Cluj a vizat, în mod continuu, dezvoltarea și extinderea Aeroportului Internațional „Avram Iancu“ Cluj.

      

     Urmare a investițiilor masive derulate de Consiliul Județean, pe parcursul anilor, la acest obiectiv subordonat de o importanță strategică, Aeroportul clujean a cunoscut o creștere constantă, consolidându-și rolul de nod aeroportuar regional, al doilea ca mărime al țării și cel mai mare dintre aeroporturile administrate de autoritățile locale.
     În ceea ce privește investițiile în infrastructura aeroportuară, cele care au asigurat dezvoltarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj și consacrarea lui ca un important nod aeronautic regional, acestea sunt cele referitoare la :
     - construcția Terminalelor de pasageri sosiri și pasageri plecări,
     - extinderea platformei pentru parcarea aeronavelor,
     - construcția Corpului de legătură între Terminale,
     - construcția uzinei electrice și a centralei termice,
     - construcția unei clădiri pentru mijloacele handling aeroportuare și PSI,
     - achiziția de noi echipamente de securitate,
     - achiziția de noi echipamente de balizaj,
     - construirea noii piste de decolare-aterizare de 2100 de m, etapa I din proiectul de realizare a pistei de 3500 de m.
    - diversificarea și dezvoltarea facilitaților pentru pasageri prin implementarea unui nou sistem de acces și management al parcării și construcția unui sens giratoriu la intrarea în Aeroport.

     În prezent, luând în considerare numărul total de pasageri înregistrați în cursul anului 2017, de circa 2,7 milioane de pasageri, Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj se situează pe locul 1 între aeroporturile regionale din România, respectiv pe locul 2 în topul național al aeroporturilor, după Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
     Astfel, de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj sunt operate în momentul de față nu mai puțin de 48 de destinații regulate interne şi internaționale, asigurându-se conexiuni directe cu 21 de ţări din Europa şi din Orientul Mijlociu precum și 10 zboruri charter spre cele mai importante destinații turistice.

           

     Evoluția pe care a cunoscut-o aeroportul clujean de-a lungul timpului a contribuit esențial la conectarea zonei de Nord-Vest a țării la marile huburi europene, conexiune care și-a adus aportul la o dezvoltare susținută atât a mediului economic, cultural, turistic, medical cât și universitar din județul Cluj. Desigur, intenția Consiliului Județean Cluj este de a sprijini și în continuare dezvoltarea și extinderea Aeroportului, astfel încât acest veritabil catalizator al dezvoltării economice locale să își consolideze poziția de lider regional în domeniul aeroportuar.