Ș   

Edificarea Spitalului Pediatric Monobloc

Edificarea Spitalului Pediatric Monobloc

           

 

 

     Una dintre prioritățile absolute ale actualei conduceri a Consiliului Județean Cluj o reprezintă edificarea unui Spital Pediatric Monobloc care să reunească în aceeași clădire cât mai multe sau, de preferat, toate secțiile Spitalului Clinic Județean pentru Copii. În momentul de față, acestea funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri din 9 locații diferite, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu toate inconvenientele și dezavantajele care decurg din această situație.
     Astfel, necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc, este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului de Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul. Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și, o bună parte dintre ele, revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, din cauza acestor inconveniente, există riscul ca în viitor instituțiile abilitate, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, dar nu numai, să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.
     În ceea ce privește numeroasele avantaje pe care existența unui Spital Pediatric Monobloc le va genera, acestea constau, în principal, alături de economia de timp și bani și reducerea disconfortului pentru micuții pacienți și pentru părinții lor, în:

-reducerea cheltuielilor (utilități pentru o singură clădire, existența unui singur punct al laboratorului, existența unui singur bloc alimentar, o singură farmacie, un singur ambulator cu multiple cabinete, mai puține spații care trebuie dezinfectate);
-un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții, funcționalitate net superioară;
-realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, contribuindu-se astfel la scăderea numărului de infecții nozocomiale;
-înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor două puncte de transfuzii existente în spital.

     În acest context, în cursul lunii octombrie 2018 Consiliul Județean Cluj a postat, pe pagina oficială de internet a instituției, documentația de atribuire privind achiziția publică a unui imobil - teren și construcție care să găzduiască viitorul Spital Pediatric Monobloc.
     Potrivit documentației, forul administrativ județean intenționează achiziționarea unui imobil cu o suprafață cuprinsă între 3,15 și 5,5 hectare, cu o suprafață utilă a construcției de circa 15.000 mp, respectiv cu o suprafață construită desfășurată de aproximativ 20.000 mp. Imobilul în cauză trebuie să fie situat pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca sau în intravilanul localităților limitrofe acestuia. Construcția trebuie să fie ușor accesibilă, să fie dotată cu utilități, să aibă o vechime de maxim 20 de ani, cu posibilitatea de a fi modificată în vederea adaptării acesteia la destinația de „Spital pediatric monobloc".