Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Proiecte norvegiene-vizitate de Ambasadoarea Norvegiei

Proiecte norvegiene-vizitate de Ambasadoarea Norvegiei


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref. Proiectele cu finantare norvegiana ale Consiliului Judetean, vizitate de Ambasadoarea Norvegiei


     Consiliul Judetean Cluj a primit vineri, 9 iunie 2017, vizita doamnei ambasador a Regatului Norvegiei la Bucuresti, E.S. Tove Bruvik Westberg. Vizita in judetul Cluj a fost prilejuita de sarbatorirea a zece ani de granturi SEE (Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European) si norvegiene implementate in Romania.
     „Profit de aceasta ocazie pentru a multumi partii norvegiene pentru tot sprijinul acordat. Dincolo de finantarea in sine, mai mult decat consistenta, aceste granturi ne-au permis sa avem acces la expertiza si la terapii ultramoderne si inovatoare” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In acest context, dorinta doamnei ambasador a Norvegiei a fost aceea de a cunoaste  indeaproape proiectele finantate din granturi norvegiene si implementate de Consiliul Judetean Cluj in aceasta perioada si, mai ales, rezultatele si impactul pe care acestea le-au generat in randul beneficiarilor. In acest sens, o prima vizita efectuata a fost cea de la Liceul Tehnologic Special „Samus”, institutie de invatamant special aflata sub autoritatea forului administrativ judetean, locatie in care Excelenta Sa a vizitat camera de stimulare senzoriala achizitionata din fonduri norvegiene in cadrul proiectului ,,Inovare prin actiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”. Astfel, doamna Tove Bruvik Westberg a luat un prim contact cu dotarile inovatoare, de ultima generatie, ale acestui spatiu dedicat cresterii gradului de incluziune a nu mai putin de 359 de tineri cu nevoi speciale, reusind sa observe in mod interactiv modalitatea de utilizare a terapiilor din cadrul acesteia, inclusiv prin intermediul aparatului Solisten dedicat aplicarii terapiei Tomatis.
     Ulterior vizitei intreprinse in cadrul Liceului Special „Samus”, doamna ambasador s-a deplasat la sectia in aer liber a Muzeului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, pentru a ii fi prezentate cele doua monumente istorice recent restaurate si conservate prin intermediul unui proiect finantat, de asemenea, din granturi SEE si norvegiene, respectiv bisericile din lemn Petrindu si Cizer. Punerea in valoare a acestor monumente de o valoare patrimoniala inestimabila a reprezentat doar o etapa a proiectului de revitalizare a obiectivului muzeal administrat de forul administrativ judetean prin intermediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Astfel, in primavara acestui an, Consiliul Judetean Cluj, in parteneriat cu Asociatia Nordica de Design Urban (NUDA) din Norvegia si cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania a demarat si finalizat un concurs international de solutii care a urmarit identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea si extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Competitia a fost adjudecata, in urma deciziei unui juriu international de experti, de catre o societate de arhitectura din Cluj, acesteia fiindu-i atribuit si contractul de proiectare a lucrarilor de amenajare si extindere a sectiei in aer liber a Muzeului Etnografic cu o valoare estimata de 535.076 lei fara TVA.

Biroul de presa
9 iunie 2017