Proiect – Vreau sa-mi citesti la Biblioteca Judeteana

Biblioteca JudeţeanÇŽ “Octavian Goga” Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, lansează proiectul Vreau să-mi citeşti!, alături de Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda, Biblioteca Municipală Dej, Biblioteca Comunală Sănduleşti şi Biblioteca Comunală “Ioan Ploscaru” Frata, având ca partener de instruire Asociaţia Learn&Vision. Proiectul, în valoare de 5 000 de dolari, este finanţat de Fundaţia IREX şi se va desfăşura până în luna iunie 2013.
     Scopul proiectului Vreau să-mi citeşti! îl reprezintă creşterea atractivităţii lecturii prin dezvoltarea capacităţii de inter-relaţionare între părinţi, bunici şi copii. În acest context, Biblioteca este locul ideal pentru deprinderea de a citi, multitudinea şi varietatea cărţilor constituind o ofertă tentantă. Totodată, Asociaţia Learn&Vision, partener în proiect, deţine expertiza necesară pentru transferul de cunoştinţe către bibliotecari, obiectivul fiind ca aceştia din urmă să transmită mai departe toate aceste deprinderi, părinţilor şi bunicilor. În acest scop, se vor însuşi tehnici speciale de lectură cu scopul de a trezi interesul micuţilor: „Noi ne împrietenim cu conţinutul textului şi el devine subiect de discuţie. Dacă, să zicem, subiectul este despre jucării, gîndiţi-vă, ce pretext minunat să discute trei generaţii despre cum arătau jucăriile pe vremea lor?”, a declarat Simona Bernat, expert educaţional şi formator la Asociaţia Learn&Vision.
       Proiectul îşi propune, în principal, susţinerea a 25 de ateliere în cele 5 biblioteci, cu un minim de 60 de participanţi de vârste diferite (bunici, părinţi, copii de şcoală primară). Activităţile de lectură organizate în cadrul proiectului au la bază concepte precum învăţare intergeneraţională, lectură activă, suporturi diferite de lectură (carte tipărită, carte electronică), interactivitate etc. Pentru a creşte gradul de interes pentru lectură al actualelor generaţii tinere precum şi cel de alfabetizare digitală al generaţiilor mature, vor fi realizate şi activităţi de tip emisiune radio, dramatizare şi va fi deschis un blog. Blogul proiectului va avea rolul de a face cunoscute poveştile de succes din proiect în ideea de a spori posibilitatea de replicare a proiectului în alte comunităţi.
      În prezent, studiile indică faptul că părinţii sau bunicii sunt cei care trebuie să insufle copiilor, încă de timpuriu, pasiunea pentru carte şi lectură. Ei trebuie să prezinte cititul ca pe o activitate atractivă. Lectura, indiferent de suport, dezvoltă imaginaţia şi limbajul şi îl introduce pe cititor în universuri fantastice pregătindu-l pentru viaţă.
     Sursele de informare pentru conceperea activităţilor din proiect iau în considerare şi modele de bune practici privind literaţia pentru familie din Marea Britanie şi SUA. Prin acest proiect, 16 bibliotecari vor fi formaţi, pe durata a 16 ore de către un expert educaţional pentru a putea gestiona ulterior grupuri multigeneraţionale, pentru a utiliza tehnici speciale de lectură şi pentru a lucra cu noi tehnologii şi internet în comunităţile din care fac parte. 
      “Prin intermediul acestui proiect venim, din nou, în sprijinul familiilor clujene, oferindu-le astfel şansa de a conştientiza importanţa lecturii ca sursă de cunoaştere şi formare a tinerelor generaţii, de a deprinde tehnici speciale de lectură precum şi de a petrece timp de calitate alături de copiii lor, prin citit. În acelaşi timp,  proiectul are meritul de a se înscrie în preocupările constante ale bibliotecii noastre judeţene de a fi un centru important în domeniul activităţilor de educaţie permanentă pentru toate categoriile de vârstă”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.  
       ASOCIAŢIA Learn&Vision a fost fondată în aprilie 2010 de către SC Learn&Vision SRL, fiind o asociaţie profesională din domeniul educaţiei, creată pe lângă o firmă de cercetare în domeniul educaţiei. Scopul Asociaţiei Learn&Vision este de a promova, prin lobby, susţinere şi alte forme, valoarea învăţării, din copilărie până la stadiul de vârstnic. Învăţarea are loc permanent, de-a lungul întregii vieţi, în orice context şi este o activitatea umană fundamentală.

Biroul de presă
13.02.2013

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW