Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Proiect imbunatatire infrastructura Liceul SAMUS

Proiect imbunatatire infrastructura Liceul SAMUSCONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. 15,8 milioane de lei pentru imbunatatirea infrastructurii Liceului Tehnologic SAMUS 


     Consiliul Judetean Cluj a depus in vederea evaluarii, prin intermediul sistemului electronic national MySMIS 2014, proiectul vizand „Cresterea eficientei energetice a cladirilor scoala, atelier si sala de sport cu baza de recuperare din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus”, unitate de invatamant aflata sub autoritatea forului administrativ judetean. 
     Realizarea acestei investitii in cadrul singurei scoli din judetul Cluj care profesionalizeaza elevi cu cerinte educative speciale (CES) este determinata de necesitatea reducerii costurilor mari de intretinere generate de cele trei corpuri de cladire, constructii a caror performanta energetica este foarte scazuta, fapt ce afecteaza negativ conditiile de studiu si de practica ale celor aproximativ 400 de elevi scolarizati aici.
     ,,Ceea ce e cu adevarat important e faptul ca prin aceste investitii extrem de consistente vom reusi sa aducem intreaga infrastructura a scolii la standardele mileniului III. In acest fel, pregatind in conditii optime tinerii cu nevoi speciale pentru unele dintre cele mai solicitate meserii de pe piata muncii, le vom asigura acestora un viitor mai bun si o cat mai facila integrare in societate” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Investitia, al carei obiectiv principal il reprezinta cresterea eficientei energetice a cladirii-scoala, a atelierului si a salii de sport, vizeaza reabilitarea termica a acestor trei constructii, prin termoizolarea fatadelor si a acoperisurilor tip terasa sau sarpanta, refacerea invelitorilor si a stratificatiei acoperisurilor tip terasa, instalarea de centrale termice pentru fiecare corp de cladire, instalarea de panouri solare, respectiv modernizarea instalatiilor electrice si termice. Urmare a acestor lucrari, consumul anual specific de energie primara - incalzire, apa si iluminat este preconizat a scadea sub 150 kwh/mp/an.
     In ceea ce priveste sursele de finantare a investitiei, al carei deviz general este de 10.350.241,14 de lei, acestea se constituie atat din asistenta financiara nerambursabila solicitata din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in suma de 9.173.773,45 de lei, cat si din contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj in valoare de 1.176.467,69 de lei, suma care va acoperi si cheltuielile neeligibile ale proiectului, precum costul lucrarilor de rezistenta, arhitectura, respectiv instalatii.
     Reamintim in acest context faptul ca, proiectul de eficientizare energetica a celor trei cladiri din cadrul Liceul Tehnologic Special „Samus”, respectiv scoala, atelierul si sala de sport cu baza de recuperare, se adauga proiectului similar de reabilitare termica a cladirilor cantina si internat din cadrul aceleiasi unitati de invatamant, proiect in valoare totala de 5.484.596,31 de lei depus deja spre finantare in luna iulie a acestui an. 
             *
            *            *
     Liceul Tehnologic Special „Samus” este o institutie de invatamant special care scolarizeaza atat elevi cu nevoi educative speciale (CES) - deficienti de auz, deficienti mintal, elevi cu tulburari comportamentale, cat si elevi din invatamantul de masa, unitatea fiind, de altfel, singura scoala din judet care pregateste elevi din invatamantul de stat pentru meseriile frizerie, coafura, manichiura, pedichiura si coafor stilist. In plus, Liceul „Samus” ofera o gama mult mai larga de meserii, in functie de dorintele, aptitudinile si particularitatile specifice fiecarui adolescent, precum constructori finisori, tamplari mobila artistica, lacatusi mecanici, tinichigii-vopsitori auto, instalatori instalatii tehnico-sanitare si gaze, lucratori in domeniul horticol, confectioneri imbracaminte, cofetari-patiseri, etc. In prezent, liceul are opt clase gimnaziale si 31 de clase de scoala profesionala si liceu. Pentru elevii care provin din afara municipiului Cluj-Napoca, Liceul Samus ofera cazare si masa in cladirile proprii, in momentul de fata fiind cazati circa 150 de tineri.

Biroul de presa
5 septembrie 2017