Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Marti, 14 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Proiect educativ, la scoala I. Hatieganu

Proiect educativ, la scoala I. Hatieganu


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Proiectul educativ ,,Zestrea traditiilor clujene” a poposit la Scoala Gimnaziala „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, continua in aceasta perioada proiectul cultural-educativ ,,Zestrea traditiilor clujene” derulat in scolile din judetul Cluj.
     Astfel, in cadrul proiectului care isi propune sa-i familiarizeze pe tinerii clujeni cu arta traditionala romaneasca, in anul Centenarului Marii Uniri, echipa formata din consultantii artistici din cadrul compartimentului de educatie permanenta a fost prezenta miercuri, 9 mai, la Scoala Gimnaziala „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, in parteneriat cu Asociatia clujeana ,,Alegria”, copiii participanti au fost familiarizati cu specificul regiunii Crisana, obiectivele turistice, reperele geografice si istorice, muzica populara instrumentala si vocala din zona, dar si cu obiceiurile si traditiile specifice locului.
     Tinerilor le-a fost, astfel, prezentata activitatea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, in special cea de cercetare pe teren, materialele documentare si discografice rezultate si le-au fost impartite pliante in care este prezentata activitatea Centrului si actiunile culturale viitoare la care ei pot sa participe.
     De asemenea, acestora li s-a vorbit despre muzica instrumentala si vocala din zona Bihorului, prezentandu-li-se istoria viorii cu goarna. Cu aceasta ocazie a fost proiectat si un fragment dintr-un film documentar, realizat in anul 2005 de seful serviciului Conservare Cultura Traditionala, in care este prezentat cel mai important faurar de viori cu goarna din judetul Bihor, un solist instrumentist cu un repertoriu autentic, Dorel Codoban. Astfel, elevii au putut vedea cum se fabrica vioara cu goarna si cum suna muzica interpretata la acest instrument specific muzicii populare din Bihor. Totodata, cei prezenti au ascultat doua cantece populare vocale, reprezentative pentru aceasta zona, „Tragana, nana, tragana”, din repertoriul Elisabetei Pavel si „Bate vant de la Orade”, din repertoriul Floricai Ungur.
     Activitatea de la Scoala Gimnaziala „Iuliu Hatieganu” a continuat cu prezentarea elementelor de grai local, prezentare realizata de profesoara Delia Bob, coordonatoarea proiectului derulat de Asociatia ,,Alegria”, dar si cu cea a portului popular din aceasta zona. La final, copiii au luat parte la un concurs de regionalisme din zona Crisanei si au degustat produse traditionale, puse la dispozitie de magazinul „Casuta Bunicii”.
     Proiectul cultural-educativ ,,Zestrea traditiilor clujene” va continua in zilele de 21 si 22 mai 2018, la scolile din localitatile clujene Jucu de Sus si Aschileu Mare.


Biroul de presa
10 mai 2018