Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Proiect de reabilitare a unei scoli speciale clujene

Proiect de reabilitare a unei scoli speciale clujene


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref. Peste 15 milioane de lei din fonduri europene pentru reabilitarea unei scoli speciale clujene     Plenul forului administrativ judetean a adoptat vineri, 22 septembrie 2017, proiectul de hotarare initiat de Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, privind aprobarea proiectului „Cresterea eficientei energetice in cladirea Scolii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse si  Documentare privind Educatia Incluziva/Integrata”, proiect ce urmeaza a fi depus spre finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.
     Necesitatea derularii acestei investitii este determinata de vechimea si starea de degradare accentuata a corpului de cladire situat pe strada Bucuresti din cartierul clujean Marasti. Imobilul, format din peste 40 de sali de clasa, cabinete medicale, birouri administrative si spatii conexe este, in prezent, clasificat in clasa „C” din punct de vedere al performantei energetice, avand costuri cu utilitatile - incalzire, apa calda si iluminat, foarte mari.
     „Este un nou demers dintr-un proiect mult mai complex prin care urmarim sa reabilitam, cu fonduri europene, cat mai multe imobile care gazduiesc scoli speciale sau unitati medicale de sub autoritatea Consiliului Judetean. Cresterea eficientei energetice a acestor cladiri va contribui in mod direct atat la cresterea confortului elevilor, respectiv al pacientilor, cat si la scaderea presiunii bugetare determinate de cheltuielile mari avansate pentru plata utilitatilor”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In mod concret, in vederea indeplinirii obiectivului acestui proiect, respectiv cel de crestere a eficientei energetice, vor fi realizate o serie de lucrari care vizeaza in special izolarea termica a peretilor exteriori ai cladirii scolii, refacerea invelitorilor si a stratificatiei acoperisului, instalarea unei centrale termice si de panouri solare, modernizarea instalatiilor electrice si termice. Toate aceste  investitii vor contribui semnificativ la reducerea consumurilor de energie din surse conventionale si la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera, astfel incat consumul anual specific de energie primara - incalzire, apa si iluminat se va injumatati, reducandu-se de la 202 kwh/mp2/an la sub 100 kwh/mp2/an.
     In ceea ce priveste sursele de finantare ale acestei investitii in valoare totala de 17.102.208,10 lei cu TVA, acestea se constituie atat din asistenta financiara nerambursabila solicitata din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in suma de 15.358.898,25 lei, cat si din contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj, in valoare de 1.743.309,85 lei.
     Amintim faptul ca Scoala Gimnaziala Speciala – Centru de Resurse si Documentare privind Educatia Incluziva/Integrata este o institutie de invatamant special care asigura accesul la educatie copiilor cu cerinte educative speciale, in scopul atingerii nivelului lor optim de dezvoltare individuala, al recuperarii, reabilitarii, adaptarii si integrarii lor scolare, profesionale si sociale. Scoala ofera o instruire secventiala, continua, structurata si individualizata intr-un mediu stimulativ si protector care corespunde nevoilor specifice de dezvoltare ale elevilor cu deficienta mintala usoara, deficienta mintala moderata si deficienta mintala severa/ profunda, respectand zona proximei dezvoltari.


Biroul de presa
22 septembrie 2017