Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 23 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Primire delegatie Ambasada Japoniei

Primire delegatie Ambasada Japoniei

                                       

                            CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref: Primire delegaţie Ambasada Japoniei

      Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horaţiu Cătărig, a primit astăzi, 20 aprilie 2015, vizita unei delegaţii a Ambasadei Japoniei, condusă de Excelenţa Sa, domnul Keiji Yamamoto, Ambasadorul Japoniei în România, care a fost însoţit de domnul Nobumitsu Takamatsu, secretar al Ambasadei Japoniei şi ataşat cultural al Japoniei în România.
       În cadrul vizitei, în vederea extinderii relaţiilor de cooperare bilaterală în multiple domenii, pentru atragerea de investitori japonezi şi, respectiv, intensificarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale, oaspeţilor japonezi le-au fost prezentate potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj precum şi principalele proiecte aflate în derulare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj.
       Astfel, domnul Horaţiu Cătărig i-a prezentat E.S. domnul Keiji Yamamoto, beneficiile investiţionale din cadrul parcurilor industriale şi ştiinţifice aflate sub tutela SC Tetarom SA, al căror succes este unul de necontestat, aici desfăşurându-şi activitatea nu mai puţin de 50 de firme, din multiple sectoare industriale şi de servicii, a căror investiţii cumulate depăşesc 200.000.000 euro şi care numără peste 6.300 de angajaţi. 
       Tot în acest context, Ambasadorului Japoniei i-au fost expuse oportunităţile de colaborare existente în sectorul IT clujean, cunoscută fiind dezvoltarea accelerată a acestui domeniu în Ţara Soarelui Răsare şi multiplele proiecte comune derulate de firme pe cele două continente în ultimii 15 ani. De altfel, potenţialul judeţului Cluj în domeniul IT a fost evidenţiat în special prin reuşita înfiinţării unui cluster – Cluj IT Cluster, construit pe modelul Silicon Valley, care reuneşte nu mai puţin de 36 de membri fondatori – firme din domeniul IT, universităţi de prestigiu din Cluj, institute de cercetare şi autorităţi publice.
        Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel legat de implementarea de proiecte culturale comune, discuţiile vizând în special dezvoltarea şi intensificarea activităţilor din cadrul Specializării Limba şi literatura japoneză a Facultăţii de Litere - Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, precum şi creşterea numărului de burse de cercetare alocate studenţilor universităţilor clujene. Nu în ultimul rând, în lumina organizării celei de-a XXI-a ediţii a unuia dintre cele mai importante târguri agrare din această zonă a Europei – Agraria, domnul vicepreşedinte Horaţiu Cătărig a expus delegaţiei japoneze oportunităţile de colaborare din sectorul agro-industrial clujean.
       „Întâlnirea cu delegaţia japoneză reprezintă un excelent prilej de a crea noi oportunităţi de colaborare, în special în domeniul industriei IT şi al intensificării schimburilor economice bilaterale. Totodată, prezenţa investiţiilor japoneze în judeţul Cluj reprezintă o recunoaştere a potenţialului de dezvoltare al regiunii noastre. ES, domnul ambasador Keiji Yamamoto a rămas încântat de posibilităţile de investiţii de aici şi sunt convins că domnia sa va transmite mesajul nostru de disponibilitate şi suport investitorilor japonezi dornici să-şi extindă business-ul pe piaţa europeană”, a precizat Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horaţiu Cătărig.
       Reamintim faptul că unul dintre cei mai importanţi agenţi economici cu capital japonez din judeţul Cluj este concernul Fujikura Automotive România, companie din domeniul cablajelor auto care funcţionează într-un parc industrial privat din municipiul Dej, a cărui cifră de afaceri pe anul 2013 a fost de aproximativ 50 de milioane de euro, în condiţiile în care aici muncesc peste 3.100 de angajaţi.
       Vizita delegaţiei japoneze la Cluj este ocazionată de desfăşurarea în perioada 20-23 aprilie 2015, la Cinematograful Victoria din Cluj a Festivalului de Film Japonez.

Biroul de presă
20 aprilie 2015