Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Primire consul general al Ungariei la Cluj

Primire consul general al Ungariei la Cluj

                                                                                 

                               CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ
 

Informare de presă
Ref: Primire consul general al Ungariei la Cluj

      Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, împreună cu domnul vicepreşedinte Vakar Istvan, au primit astăzi, 25 septembrie 2012, vizita noului consul general al Ungariei la Cluj, domnul Magdo Janos.
     Vizita consulului maghiar, una dintre primele vizite oficiale efectuate după preluarea mandatului, se înscrie în contextul seriilor de întâlniri cu oficialităţile locale şi judeţene din judeţul Cluj, dar şi din celelalte cinci judeţe din Transilvania incluse în aria de responsabilitate a consulatului, pe care domnul Magdo Janos le realizează în vederea stabilirii unor relaţii de colaborare şi comunicare, atât cu reprezentanţii minorităţii maghiare cât şi cu autorităţile publice din aria de competenţă a consulatului.
      În cadrul vizitei, conducerea Consiliului Judeţean a prezentat oficialului maghiar specificul regiunii, potenţialul economic al judeţului, oportunităţile investiţionale existente precum şi principalele proiecte derulate în prezent de Consiliul Judeţean Cluj: extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene, edificarea centrului de management integrat al deşeurilor, revitalizarea fabricii de încălţăminte Clujana ş.a..   Totodată, în vederea identificării unor domenii de interes comun şi a unor potenţiale proiecte care să fie derulate în parteneriat, a fost trecută în revistă lista celor peste 40 de entităţi publice care funcţionează sub autoritatea forului administrativ judeţean. Astfel, printre primele direcţii identificate în ceea ce priveşte posibilitatea derulării unor proiecte comune, au fost abordate atât posibilitatea deschiderii unei rute aeriene directe între municipiul Cluj-Napoca şi capitala Ungariei, Budapesta, cât şi alte proiecte referitoare la dinamizarea schimburilor economice bilaterale şi atragerea de noi investitori, depunerea în comun a unor proiecte cu finanţare europeană de către instituţiile aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean şi instituţii omoloage din Ungaria, efectuarea de diverse schimburi de experienţă sectoriale, atragerea de turişti maghiari în judeţul nostru ş.a. Consulul general al Ungariei la Cluj a asigurat conducerea Consiliului Judeţean Cluj de sprijinul său total pentru promovarea acestor iniţiative de colaborare, urmând a întreprinde în ţara sa lobby-ul şi demersurile necesare în vederea materializării lor.

      Totodată, în cadrul întâlnirii a fost prezentat şi istoricul relaţiilor de cooperare dintre judeţul Cluj şi Ungaria, relaţii concretizate, pe lângă deschiderea faţă de companiile din ţara vecină şi de programele comune de colaborare, prin încheierea, încă din anul 2001, a unor protocoale de colaborare cu două judeţe din ţara vecină, Baranya şi Fejer. În acest context, a fost subliniată din nou necesitatea aprofundării relaţiilor de cooperare dintre România şi Ungaria, cu accent pe dezvoltarea relaţiilor culturale, dar şi a celor  economice.
      „Ne bucură faptul că una dintre primele vizite de lucru ale noului consul general al Ungariei la Cluj a fost întreprinsă la Consiliul Judeţean Cluj. Acest fapt demonstrează importanţa pe care judeţul nostru, model de bune practici în ceea ce priveşte multiculturalismul şi convieţuirea multietnică, o va avea în cadrul demersurilor domniei sale de aprofundare a colaborării româno-maghiare, în beneficiul reciproc al ambelor părţi”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
      Noul consul general al Ungariei, domnul Magdo Janos are 42 de ani şi s-a născut în Braşov, unde a şi locuit până în anul 1990, când a plecat în Ungaria. Şi-a făcut studiile la Budapesta şi Bon şi a intrat în Ministerul de Externe al Ungariei în anul 2001, fiind diplomat de carieră. Magdo a mai deţinut funcţii diplomate la Berlin şi Atena.

Biroul de presă
25.09.2012