Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Prima colaborare intre Scoala de Arte Cluj-Napoca si Scoala de Arte Bistrita, printr-o expozitie de fotografie!

Prima colaborare intre Scoala de Arte Cluj-Napoca si Scoala de Arte Bistrita, printr-o expozitie de fotografie!

                                                                                

                                 CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Comunicat de presă
Ref. Prima colaborare între Şcoala de Arte Cluj-Napoca şi Şcoala de Arte Bistriţa, printr-o expoziţie de fotografie!

     Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj a găzduit la finalul săptămânii trecute, la Galeria ARTE de pe str. V. Alecsandri nr. 1 din Cluj-Napoca, expoziţia de artă fotografică „Vibraţia Naturii”, aparţinând cursanţilor Şcolii de Arte Bistriţa, clasa Artă-Foto, coordonată de prof. Robert Kovacs.
     Vernisată în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan, a managerilor celor două instituţii de cultură, domnul Vasile Corpodean şi doamna Rozalia Fucă Tomescu, această expoziţie fotografică reprezintă prima colaborare de acest fel  dintre cele două şcoli de arte omoloage. În cadrul expoziţiei au fost prezentate nu mai puţin de 37 de lucrări de artă fotografică, împărţite pe două tematici majore: peisaje şi fotografii de călătorie, pe care cursanţii bistriţeni – ai anilor doi şi terminali - le-au imortalizat în perioada concediilor şi vacanţelor. Aceştia sunt: Alexandru Nagy, Arthur Kornovics, Bogdan Florin – Labiş, Dana Claudia Chiorean, Elod Gyorgy, George Marian Palage, Iulia Drăgan, Marius Alin Rus, Mircea Bartic, Nicolae Brici Kerekes, Sever Moldovan şi Vasile Şimon.
     În cuvântul de întâmpinare al oaspeţilor bistriţeni, domnul Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj-Napoca a declarat: “Momentul de astăzi reprezintă pentru mine un eveniment mult dorit şi aşteptat, acela ca împreună cu colegii bistriţeni să organizăm o primă activitate culturală.  Noi am căutat în arhive şi n-am găsit nicio activitate în trecut care să fi avut loc împreună cu colegii de la Şcoala de Arte Bistriţa – decât în perioada când Bistriţa se afla în regiunea Cluj. Vă mărturisesc faptul că, pentru cele două şcoli de arte, tot ce se întâmplă astăzi este un eveniment major, iar după acest început anul viitor vom organiza mai multe acţiuni împreună”. La rândul său directorul Şcolii de Arte Bistriţa, d-na Rozalia Fucă Tomescu şi-a mărturisit bucuria pentru începutul acestei colaborări şi pentru posibilitatea oferită de a populariza talentele din Bistriţa şi, cu prilejul expoziţiei, cursanţii d-lui Robert Kovacs. “Sperăm ca acest început să fie de bun augur şi să particularizăm această colaborare şi în alte domenii ale artei”, a mai declarat domnia sa. Referindu-se la expoziţia de faţă, d-na Fucă Tomescu a menţionat că secţia de Artă-Foto este înfiinţată numai de doi ani şi reluată după o lungă perioadă în care nu a găsit un expert capabil s-o coordoneze. “Dl. Kovacs este foarte dibaci în meseria lui şi le-a insuflat cursanţilor dragostea pentru fotografie, cu ieşiri prin păduri sau prin municipiu, în miez de noapte, ca să-i înveţe să surprindă luminile oraşului. Inclusiv titlul expoziţiei, “Vibraţia Naturii”, ne sugerează să ne facem timp pentru a ne bucura de creaţia lui Dumnezeu şi de natură – care face parte din sufletul nostru”. În continuare Robert Kovacs, coordonatorul cursului  a menţionat, în câteva fraze, că a reuşit pe parcursul a doi ani să facă minuni cu nişte începători “care iniţial au venit cu aparatele foto sigilate, la ore” iar acum unii dintre ei pot oricând să lucreze în mod profesionist, astfel încât după absolvirea cursului sunt capabili să dea admitere la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, sau să-şi ia un master în domeniul fotografiei.
     Concluziile serii au aparţinut vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan, care a salutat materializarea dorinţei celor două şcoli de arte, aceea de a colabora: “Am privit fotografiile expuse pe simeze şi mă întreb dacă nu cumva acolo se află şi sufletul fotografului. Şi eu am început fotografia, pe la 7-8 ani, cu un aparat “Smena”, iar, odată, un fotograf bătrân mi-a zis: “Voi toţi daţi click, însă uitaţi să surprindeţi clipa, apoi staţi minute în şir în faţa fotografiilor, căutând-o pe cea mai reuşită. Or, sunt sigur că profesorii îi învaţă acum pe elevii lor să aştepte momentul propice, precum pescarul, şi numai la timpul potrivit să declanşeze acel click”.
     Vernisajul a fost urmat de spectacolul artistic, îndelung aplaudat, susţinut de trei cursante de la clasa de canto muzică uşoară a Şcolii de Arte Bistriţa, Elena Pop, Cristina Creţ şi Cristina Pascaru, urmate de tânărul talent al Şcolii de Arte clujene, Mihail Feier, elev în anul II al clasei expertului Emanoil Toma, care a încântat audienţa cu o arie de J.S. Bach şi piesa  “Allegretto” de Matteo Carcassi.
     Evenimentul a fost prezentat, cu un grad sporit de afectivitate, datorită originii sale bistriţene, de referentul cultural al Şcolii de Arte Cluj, Grigore Sâmboan. Pentru cei doritori să admire expoziţia aceasta va rămâne deschisă pe o perioadă de o lună.

Biroul de presă
31 octombrie 2016