Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Premiul pentru cel mai bun spectacol al Festivalului de Papusi si Marionete Puck 2016 ajunge la Teatrul Tandarica din Bucuresti

Premiul pentru cel mai bun spectacol al Festivalului de Papusi si Marionete Puck 2016 ajunge la Teatrul Tandarica din Bucuresti

                                                                              

                                CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Comunicat de presă
Ref. Premiul pentru cel mai bun spectacol al Festivalul de Păpuşi şi Marionete „Puck” 2016 ajunge la Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti

     Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck” din Cluj-Napoca, manifestare derulată de instituţia teatrală omonimă aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, şi-a desemnat câştigătorii la finalul unui maraton actoricesc care a cuprins nu mai puţin de 32 de spectacole din ţară şi din străinătate (Danemarca, Slovenia, Ungaria, Rusia sau Moldova), numeroase expoziţii şi conferinţe, la care au participat un număr de aproximativ 7.000 de spectatori, părinţi şi copii deopotrivă.
     Astfel, spectacolul „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, prezentat la Cluj de artiştii Teatrului „Ţăndărică” din Bucureşti a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol al celei de-a 15-a ediţii a Festivalul de Păpuşi şi Marionete „Puck” 2016. Piesa lui Matei Vişniec, în regia lui Ioan Brancu, e un poem plin de tandreţe şi candoare despre prietenie, solidaritate şi speranţă. Mai precis, este povestea unui om de zăpadă care porneşte într-o călătorie pentru a convinge soarele să îşi domolească razele care îl topesc. El îşi face mulţi prieteni pe drum şi ajunge să îi ceară astrului ceresc ajutor pentru ei. Căldura îşi face între timp efectul. Tot ce rămâne din omul de zăpadă este inima lui roşie care pulsează. Impresionat, soarele îi promite că îl va readuce la viaţă în iarna următoare şi că îl va transforma în vis. Poate de aceea, în fiecare iarnă apare în curţi, parcuri, pe străzi, mereu mai proaspăt pentru a ne înveseli.
     În continuare, premiul pentru scenografie i-a fost acordat Eugeniei Tărăşescu Jianu, pentru spectacolul Mica Sirenă a Teatrului „Căluţul de Mare” din Constanţa, aceeaşi reprezentaţie fiind premiată şi pentru muzică (Alexandru Berehoi). Au mai fost acordate distincţii pentru: Interpretare colectivă (pentru personajul Ghionoaia din „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” al Teatrului „Merlin” din Timişoara) şi Interpretare individuală (pentru personajul Mica Sirenă – Dana Manolache şi Lucian Orbean în spectacolul Prinţesa mecanică, Teatrul Ciufulici, Ploieşti). Premiul special al juriului a fost înmânat interpreţilor personajului Lupul din Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, al Teatrului „Ţăndărică”. Premiul special al juriului pentru coerenţă şi păstrarea tradiţiei a fost acordat spectacolului Copacul care se înalţă la cer al Trupei „Lilliput” din Oradea. În cadrul galei de vineri seară a mai fost acordat Premiul special al juriului pentru atmosfera spectacolului Muck cel Mic, prezentat de Teatrul „Prichindel” din Alba Iulia.
     Au mai fost oferite următoarele distincţii: diplomă pentru interpretare vocală domnului Florian Silaghi pentru personajul Stan Bolovan din spectacolul Stan Bolovan, Trupa Arcadia din Oradea, diplomă pentru personajul Kay din Crăiasa Zăpezii a Teatrului Ariel din Târgu Mureş, diplomă pentru explorarea eclectismului în Noroc cu laptele al Teatrului Csiky Gergely din Timişoara, diplomă pentru scenariul dramatic a piesei Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele, precum şi o diplomă pentru muzica originală domnului Cári Tibor pentru spectacolele Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele şi Noroc cu laptele.
     De asemenea, directorul Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca, Emanuel Petran, i-a înmânat un premiu special regizorului Traian Savinescu, cel care a fondat festivalul, în urmă cu 15 ani.
Ediţia din acest an a festivalului a avut loc între 17 şi 21 octombrie. Aproximativ 7.000 de spectatori au luat parte la evenimentele care s-au desfăşurat pe scenele Teatrului de Păpuşi „Puck”, a Casei de Cultură a Studenţilor, precum şi la ZUG.zone, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cinema „Dacia”, Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Opera Maghiară de Stat, precum şi la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca. Juriul competiţiei a fost condus de Slobodan Markovic (organizator al unor festivaluri internaţionale de profil) şi a fost format din dr. Eugenia Sarvari (teatrolog), lect. Univ Dr. Katona József, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican (dramaturg), şi dr. Epaminonda Tiotiu (scenograf).
Reamintim faptul că Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 şi se află în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Palmaresul instituţiei cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum şi importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne, cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului cultural.

Biroul de presă
24 octombrie 2016