Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Premiera spectacol Zurinka

Premiera spectacol Zurinka

                                                                       

                       CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

Informare de presă
Ref: Premiera spectacolului „Zurinka” la Teatrul de Păpuşi „Puck”


     Teatrul de Păpuşi „Puck”, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, invită publicul spectator joi, 10 martie, ora 18.00, la premiera spectacolului „Zurinka” de Alina Nelega, regia şi ilustraţia muzicală Georgeta Lozincă, scenografia Eugenia Tărăşescu Jianu, traducerea Rudi Moca. Spectacolul este o adaptare originală după basme şi legende din folclorul romani.
     Ţara Arrom, „tărâmul în care nu poţi să intri decât visând”, este locuită de împăratul Zoralio, soţia lui şi cei o mie de copii ai lor. Pentru că nu mai aveau loc în ţara Arrom, copiii sunt trimişi în lume şi se răspândesc în cele patru zări. Zurinka, cea mai frumoasă dintre prinţese, ajunge în Ţara Aver şi se îndrăgosteşte de Prinţul Gunjar, stârnind astfel furia vrăjitoarei Jungalia. Aceasta îi urmăreşte pe cei doi până în ţinutul Arrom unde este învinsă de împăratul Zoralio şi Zurinka şi este aruncată în „prăpastia adâncă a cerului”, „dincolo de curcubeu”, „în spatele punţii viselor”. În final, Zurinka şi Gunjar se întorc în lumea pământenilor pentru a trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi.
      Spectacolul Zurinka va avea şi o variantă în limba romani pentru comunitatea rromă din judeţul Cluj, iar premiera acestei versiuni va avea loc în data de 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor .
      Tot în cadrul demersurilor pe care Consiliul Judeţean Cluj le-a realizat pentru ameliorarea situaţiei comunităţilor de romi din judeţul Cluj, se încadrează şi asigurarea unei invitaţii permanente pentru membrii acestora la diferitele evenimente culturale organizate atât de Teatrul de Păpuşi „Puck” cât şi de Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca.
     „Consiliul Judeţean Cluj, atât direct cât şi prin intermediul instituţiilor sale de profil, încurajează în permanenţă accesul la cultură atât al publicului larg cât şi al categoriilor sociale defavorizate,  fie că vorbim de reprezentanţii unei etnii cum este cea romă, fie că ne referim la persoanele vârstnice sau la copii. Pe de altă parte, am considerat mai mult decât necesar ca, într-un judeţ multietnic şi multicultural, să facilităm punerea în valoare a patrimoniului cultural rom, inclusiv prin punerea în scenă pentru publicul larg a unei superbe piese de teatru inspirate din folclorul acestei etnii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, d-nul Alin Tişe.

Biroul de presă
09.03.2011