Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 21 Februarie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Precizari ref. redenumire Aeroport

Precizari ref. redenumire Aeroport

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Comunicat de presă

Ref: Declarațiile reprezentanților PPMT în problema redenumirii aeroportului

            Având în vedere reacția reprezentanților PPMT Cluj, exprimată public prin vocea domnului Soos Sandor, președintele organizației județene Cluj, față de decizia Consiliului Județean Cluj de a redenumi Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, mă văd nevoit să fac următoarele precizări:

            1. Cererile de anulare a „Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 327 din 30 septembrie 2013 privind iniţierea demersurilor pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj” și demararea unei dezbateri publice sunt tardive. Instituția pe care o conduc și-a anunțat public intenția de a da un nume nou aeroportului încă din luna septembrie 2012, lansând și o dezbatere publică în acest sens. Timp de un an de zile, nici domnul Soos Sandor, nici alt coleg de partid al domniei sale nu a trimis, în scris sau prin poșta electronică, nici un fel de sugestie legată de această intenție.

            2. În ședința de plen a Consiliului Județean Cluj, majoritatea consilierilor prezenți au votat în favoarea propunerii mele, bazată pe propunerile primite de la cetățeni și pe studiul realizat de reputatul sociolog Vasile Dâncu. De altfel, s-au abținut de la vot, refuzând să-și exprime public opțiunea, doar consilierii UDMR și 10 din cei 12 consilieri ai PDL.

            3. Solicitarea PPMT este tendențioasă și cu iz de discriminare. Reprezentanții acestei formațiuni politice susțin că noul nume al aeroportului „lezează sensibilitatea comunității maghiare” care, la Cluj, reprezintă doar 15% din populație, neținând seama de părerea și sensibilitatea comunității majoritare, cea română, cea care a decis viitoarea denumire a aeroportului. Or, în orice democrație care se respectă, minoritatea se supune majorității! Cât despre „cultul” lui Avram Iancu, consider că este pe măsura faptelor sale, la fel ca și cultul lui Lajos Kossuth! În fond, fiecare națiune are eroii ei și-i cinstește cum consideră potrivit.  

            4. În acest context, fiind convins că nici un maghiar care va beneficia de serviciile oferite de Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj nu se va simți lezat în sentimente, ci va aprecia prestația personalului care lucrează aici, îi invit pe reprezentanții PPMT să se alăture comunității clujene la festivitățile organizate pe 26 octombrie cu ocazia inaugurării noii piste de decolare/aterizare a aeroportului. Va fi ziua în care românii, maghiarii, germanii, evreii, romii și ce alte etnii vor fi prezente, vor fi parte a unui eveniment cu adevărat istoric, la care fiecare și-a adus contribuția: darea în funcțiune a primei piste de decolare/aterizare construite în România după mai bine de 50 de ani! 

 

Horea Uioreanu

Președintele Consiliului Județean Cluj