Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 20 Iulie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Precizari ref. redenumire Aeroport

Precizari ref. redenumire Aeroport

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Comunicat de presă

Ref: DeclaraÈ›iile reprezentanÈ›ilor PPMT în problema redenumirii aeroportului

            Având în vedere reacÈ›ia reprezentanÈ›ilor PPMT Cluj, exprimată public prin vocea domnului Soos Sandor, preÈ™edintele organizaÈ›iei judeÈ›ene Cluj, faÈ›ă de decizia Consiliului JudeÈ›ean Cluj de a redenumi Aeroportul InternaÈ›ional Cluj-Napoca, mă văd nevoit să fac următoarele precizări:

            1. Cererile de anulare a „Hotărârii Consiliului JudeÈ›ean Cluj nr. 327 din 30 septembrie 2013 privind iniţierea demersurilor pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj” È™i demararea unei dezbateri publice sunt tardive. InstituÈ›ia pe care o conduc È™i-a anunÈ›at public intenÈ›ia de a da un nume nou aeroportului încă din luna septembrie 2012, lansând È™i o dezbatere publică în acest sens. Timp de un an de zile, nici domnul Soos Sandor, nici alt coleg de partid al domniei sale nu a trimis, în scris sau prin poÈ™ta electronică, nici un fel de sugestie legată de această intenÈ›ie.

            2. În È™edinÈ›a de plen a Consiliului JudeÈ›ean Cluj, majoritatea consilierilor prezenÈ›i au votat în favoarea propunerii mele, bazată pe propunerile primite de la cetăÈ›eni È™i pe studiul realizat de reputatul sociolog Vasile Dâncu. De altfel, s-au abÈ›inut de la vot, refuzând să-È™i exprime public opÈ›iunea, doar consilierii UDMR È™i 10 din cei 12 consilieri ai PDL.

            3. Solicitarea PPMT este tendenÈ›ioasă È™i cu iz de discriminare. ReprezentanÈ›ii acestei formaÈ›iuni politice susÈ›in că noul nume al aeroportului „lezează sensibilitatea comunităÈ›ii maghiare” care, la Cluj, reprezintă doar 15% din populaÈ›ie, neÈ›inând seama de părerea È™i sensibilitatea comunităÈ›ii majoritare, cea română, cea care a decis viitoarea denumire a aeroportului. Or, în orice democraÈ›ie care se respectă, minoritatea se supune majorităÈ›ii! Cât despre „cultul” lui Avram Iancu, consider că este pe măsura faptelor sale, la fel ca È™i cultul lui Lajos Kossuth! În fond, fiecare naÈ›iune are eroii ei È™i-i cinsteÈ™te cum consideră potrivit.  

            4. În acest context, fiind convins că nici un maghiar care va beneficia de serviciile oferite de Aeroportul InternaÈ›ional ”Avram Iancu” Cluj nu se va simÈ›i lezat în sentimente, ci va aprecia prestaÈ›ia personalului care lucrează aici, îi invit pe reprezentanÈ›ii PPMT să se alăture comunităÈ›ii clujene la festivităÈ›ile organizate pe 26 octombrie cu ocazia inaugurării noii piste de decolare/aterizare a aeroportului. Va fi ziua în care românii, maghiarii, germanii, evreii, romii È™i ce alte etnii vor fi prezente, vor fi parte a unui eveniment cu adevărat istoric, la care fiecare È™i-a adus contribuÈ›ia: darea în funcÈ›iune a primei piste de decolare/aterizare construite în România după mai bine de 50 de ani! 

 

Horea Uioreanu

Președintele Consiliului Județean Cluj