Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Joi, 16 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Pozitie CJC ref. declansare infringement deseuri

Pozitie CJC ref. declansare infringement deseuri


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref. Declansarea procedurii de infringement nu are nicio legatura cu managementul deseurilor in judetul Cluj     Din dorinta unei corecte informari a publicului cu privire la adevaratele cauze care au determinat declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei si la contextul in care acest lucru s-a produs, Consiliul Judetean Cluj formuleaza urmatoarele precizari:
     Declansarea acestei proceduri impotriva Romaniei, alaturi de alte 13 state membre, nu are nicio legatura cu judetul Cluj.
     Initierea acestei proceduri a fost determinata de nerespectarea de catre autoritatile centrale a obligatiei de raportare catre Comisia Europeana a modului de implementare a unor norme europene din domeniul managementului deseurilor. In acelasi context, Comisia Europeana a solicitat tot autoritatilor centrale din Romania si din alte trei state europene sa transpuna integral in legislatia interna normele Uniunii referitoare la instalatiile portuare de preluare a deseurilor provenite din exploatarea navelor si a reziduurilor de incarcatura.
     Faptul ca declansarea acestei proceduri nu are nicio legatura cu judetul Cluj este, pe de alta parte, mai mult decat evident cata vreme proiectul cu finantare europeana privind realizarea Sistemului de Management al Deseurilor in judetul Cluj este inca in implementare iar fazarea acestuia a fost aprobata de catre chiar Comisia Europeana. Or, in acest context, nu exista nicio ratiune pentru ca aceeasi institutie europeana sa aplice vreo sanctiune care sa aiba orice fel de legatura cu proiectul.
     Declansarea procedurii de infringement nu inseamna in niciun caz ca aceasta se va finaliza in mod automat cu aplicarea sanctiunii financiare, procedura fiind una extrem de complexa si bazata pe o corespondenta ampla prin intermediul careia autoritatile centrale vor avea ocazia sa isi sustina punctul de vedere.Biroul de presa
19 mai 2017