Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Marti, 24 Aprilie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Pozitia d-lui Horea Uioreanu ref. afirmatii KIAT

Pozitia d-lui Horea Uioreanu ref. afirmatii KIAT

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Comunicat  de  presă

Ref: Poziţia preşedintelui CJ Cluj faţă de declaraţiile oficialilor firmei Kiat 

            Având în vedere afirmaţiile lipsite de fundament pe care oficiali ai firmei Kiat le-au făcut într-un comunicat remis mass-mediei, mă văd nevoit să fac următoarele precizări: 

·         Până în data de 28 februarie 2014 s-au plătit firmei Kiat 2.388.239,28 lei, din care 2.306.600,17 lei reprezentând plăţi pentru lucrări executate şi acceptate la plată, şi restul pentru lucrări de proiectare.

·         La această dată mai avem de plătit către Kiat 527.176,38 lei, tot pentru lucrări efectuate şi acceptate la plată!!!!

·         Conform contractului, plata pentru lucrările efectuate şi acceptate la plată se face în termen de maximum 12 luni de la certificare. Cu alte cuvinte, suntem în grafic, noi nu avem nici un fel de întârziere faţă de firma Kiat.

·         De altfel, pe parcursul celor trei ani de la încheierea contractului nu am făcut uz de această prevedere, lucrările efectuate şi acceptate la plată fiind achitate în mai puÈ›in decât maximum de timp prevăzut de contractul semnat de Kiat cu fosta administraţie.

·         Motivele pentru care am reziliat contractul cu firma Kiat sunt arhicunoscute, în trei ani nu au fost capabili, sau nu au dorit, să termine nici un km de drum din contractul pe care l-a semnat cu fosta administraţie. În nici un caz nu poate fi vorba despre inexistenÈ›a fondurilor necesare derulării contractului.

·         În urmă cu câteva minute am fost informat de colegii mei care au făcut parte din comisia de situaţii de urgenţă şi care au fost astăzi la Fizeşu Gherlii că, după vizitarea lucrărilor părăsite de Kiat, concluzia specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică şi a celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului este că situaţia din teren este mult mai gravă decât şi-o imaginau. Procesul verbal semnat de membrii comisiei înfiinţate prin ordin al prefectului recomandă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să dispună luarea unor măsuri, respectiv încredinţarea lucrărilor de construirea a drumului către un alt constructor, în procedură de urgenţă, deoarece sănătatea populaţiei din zonă este grav afectată.

·         În acest context, consider că declaraţiile oficialilor firmei Kiat, care susţin că am dus o campanie de dezinformare, campanie care are legătură cu procesul electoral europarlamentar, sunt cel puţin deplasate şi că urmăresc să-şi mascheze eşecul, aruncând vina pe administraţia judeţeană.

·         În ce ne priveşte, ca instituţie, Consiliul Judeţean Cluj a fost un partener corect şi extrem de răbdător, nu avem nimic a ne reproşa, Kiat beneficiind de înţelegere şi de sprijin din partea noastră. Refuzul de a ieşi la lucru nu ne este imputabil, după cum nu suntem vinovaţi nici de prevederile contractuale asumate de Kiat privind preţurile de execuţie ale lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene. 

       În zilele următoare, vom solicita întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organism care poate decide încredinţarea şi reluarea lucrărilor în regim de urgenţă, dată fiind situaţia de la faţa locului. Concomitent, sfătuiesc populaţia din zonă să se adreseze justiţiei şi să ceară despăgubiri pentru că le-a fost afectată sănătatea şi pentru restul neplăcerilor provocate de firma Kiat.

 

Horea Uioreanu

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj