Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Vineri, 19 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Participare Salvamont Cluj concurs international

Participare Salvamont Cluj concurs international

                                                                                  

                              CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă 

Ref: Participarea Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj la Competiţia Internaţională de Salvamont Zakopane (Polonia)

            Serviciul Public Judeţean SALVAMONT CLUJ, serviciu de interes judeţean ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a participat în perioada 26-29 martie 2009 la Competiţia Internaţională de Salvamont Zakopane (Polonia). Competiţia a fost  organizată de către Serviciul de Salvamont Tatra – TOPR – cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţare. 
             La această competiţie, judeţul Cluj a fost reprezentat de către cinci membri ai Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj: Gebefugi Laszlo (şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Cluj şi unul dintre antrenorii Lotului Naţional de ski alpin-juniori), George Brad (profesor de ski alpin, multiplu câştigător al unor concursuri naţionale şi internaţionale de salvamont şi ski alpin), Iacob Câmpean (multiplu campion naţional de ski alpin), Torok Ioan şi Daniel Marc (foşti multiplii campioni, unii dintre cei mai performanţi skiori alpinişti ai României). 
              La acest concurs au participat 48 de formaţii de salvamont, din ţări cu tradiţie în domeniul sporturilor montane de iarnă şi cu exprienţă îndelungată în ceea ce priveşte salvările montane, precum Slovacia, Slovenia, Cehia, Italia, Franţa, Serbia, Bulgaria, Germania şi Polonia. Concursul a constat în două probe distincte de ski: ski alpin şi ski alpinism, existând atât întreceri individuale cât şi pe echipe.
             Remarcabil este faptul că, la prima participare la o competiţie internaţională din ultimii 10 ani, echipa Serviciului Public Judeţean Salvamont Cluj s-a clasat la toate probele organizate pe categorii de vârstă în primele 15 formaţii din cele 48 participante.
 La concursul pe grupe de vârstă, ski alpinism individual, Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj s-a clasat în primele cinci locuri. La concursul de slalom uriaş pe echipe cu akja (targa specială de salvamont) SPJ SALVAMONT a participat cu două echipe, clasându-se pe locul 9, respectiv 15. În cadrul concursului de slalom uriaş individual au participat toţi cei 130 de membri ai echipelor înscrise în concurs, 4 persoane din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Cluj reuşind să se claseze în primele 15 locuri, judeţul Cluj obţinând un loc 4 (domnul Iacob Câmpean) precum şi un loc 5 (domnul Torok Ioan). Tot în cadrul competiţiei de slalom uriaş individual, la o altă categorie de vârstă au participat ceilalţi trei reprezentanţi salvatori montani, aceştia clasându-se pe locurile 9 (domnul George Brad), locul 15 (domnul Gebefugi Laszlo), precum şi locul 47 (domnul Daniel Marc). De remarcat este însă faptul că, pentru domnii Torok Ioan şi Daniel Marc, acesta a fost primul concurs cu specific de ski alpin, slalom uriaş la care au participat.   
             Rezultatele obţinute de către Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj sunt cu atât mai valoroase cu cât punctajul final a fost influenţat şi de faptul că în concurs au fost incluse şi o serie  de probe care nu sunt specifice ariei geografice în care îşi desfăşoară activitatea salvatorii montani din judeţul Cluj (spre exemplu, sondarea zonei de avalanşă). În acelaşi context, trebuie menţionat faptul că unele probe în care salvamontiştii clujeni excelează, precum ski-ul de tură sau căţărarea pe gheaţă au fost anulate din cauza condiţiilor nefavorabile reprezentate de avalanşele ce s-au produs în zonă în timpul concursului. Trebuie precizat de asemenea, faptul că, spre deosebire de ceilalţi participanţi, membrii Salvamont Cluj au concurat folosind echipamentele de lucru din dotare, echipamente mai grele şi mai puţin performante care nu sunt concepute pentru competiţii.  
             Profesionalismul de care au dat dovadă salvatorii montani din judeţul Cluj precum şi bunele rezultate obţinute la această primă competiţie internaţională la care au participat în compania unor sportivi de talie mondială din ţări cu o tradiţie şi experienţă mult mai îndelungată a atras recunoaşterea unanimă din partea celorlalte echipe competitoare. În acest context, toate celelalte delegaţii străine au adresat salvamontiştilor clujeni invitaţia de a participa în mod gratuit la şcolile de vară şi de iarnă, precum şi la alte competiţii specifice organizate în ţările de origine. În plus faţă de acest debut reuşit la competiţiile şi schimburile internaţionale de experienţă din domeniu, angajaţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Cluj au reuşit să se familiarizeze cu noi tehnici de salvare montană şi aparatură specială. 
             Participarea Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj la concursul din staţiunea montană Zakopane s-a înscris în cadrul activităţilor derulate în baza parteneriatului pe care Consiliul Judeţean Cluj l-a stabilit cu administraţia publică a Voievodatului Malopolska din Polonia, între aceste autorităţi administrative fiind definitivat încă din luna aprilie 2005 un Protocol de Cooperare, protocol care s-a concretizat într-o bună colaborare între cele două judeţe.

Biroul de presă
01.04.2009