Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Luni, 19 Februarie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Participare delegatie CJC la Forumul Economic de la Krynica

Participare delegatie CJC la Forumul Economic de la Krynica

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Informare de presă

Ref: Participarea unei delegaţii a Consiliului Judeţean Cluj la Forumul Economic al Regiunilor de la  Krynica (PL)

În cursul săptămânii trecute, o delegaţie a Consiliului Judeţean Cluj în frunte cu vicepreşedintele Vakar Istvan a participat, la invitaţia Consiliului Regional Malopolska din Polonia, la cea de-a XVIII-a ediţie a Forumului Economic al Regiunilor intitulat European dilemmas: Where is the heart of Europe?”, eveniment care a avut loc în acest an la Krynica.

La acest eveniment au participat membrii marcanţi ai clasei politice din Polonia, printre ei regăsindu-se preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, mareşalul şi vicemareşalul Voivodatului Malopolska, domnii Marek Sowa şi Wojciech Kozak, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi antreprenorial din numeroase regiuni ale Europei dar şi din Asia sau S.U.A.

În cadrul Forumului, care este văzut adesea ca un motor al unei noi direcţii de evoluţie a Europei Centrale şi de Est, reprezentanţii autorităţilor locale invitate au avut ocazia să discute posibilităţile de creştere a eficienţei implementării fondurilor europene, schimburi de bune practici şi experienţe, precum şi stabilirea de noi contacte. De asemenea, au fost abordate şi teme generale legate de finanţele regiunilor, dezvoltarea regională, protecţia mediului şi managementul deşeurilor, inovare, cooperarea transfrontalieră, infrastructură, informatizarea şi promovarea regiunilor, politica socială, ş.a.m.d. Prin intermediul multiplelor întâlniri bilaterale avute cu reprezentanţi ai regiunilor participante, delegaţia judeţului Cluj a pus bazele unor noi relaţii de cooperare şi colaborare, în special în scopul preluării modelelor de bune practici care şi-au demonstrat deja viabilitatea, dar şi pentru atragerea de noi investiţii străine. Totodată, o atenţie deosebită a fost acordată de delegaţia română lobby-ul intens întreprins în vederea includereii ţării noastre în „Federaţia Carpaţilor”, o organizaţie interguvernamentală formată din mai multe state europene (Germania, Polonia, Ucraina) care au ales să coopereze într-un cadru de valori și obiective comune atât pentru promovarea democrației şi a drepturilor omului cât şi pentru dezvoltarea şi promovarea turismului în regiune şi a dezvoltării economice locale.

Forumul Economic al Regiunilor a fost instituit în anul 1992, după căderea Zidului Berlinului, şi reprezintă cel mai mare eveniment ciclic din acest domeniu din Europa Centrală şi de Est, eveniment care reuneşte cele mai semnificative personalităţi ale vieţii politice, economice şi culturale din Europa, Asia Centrală şi S.U.A.

 Participarea delegaţiei române la acest eveniment este, fără îndoială, un succes. Modelul polonez este unul demn de urmat, mai ales dacă avem în vedere faptul că Polonia a fost printre puţinele ţări din UE care nu a intrat în recesiune, ba mai mult, a înregistrat o creştere economică substanţială. Această ţară se alătură treptat celorlalte mari puteri ale Europei, motiv pentru care relaţia de cooperare cu ţara noastră în general şi cu judeţul Cluj în special ne onorează dar ne şi stimulează în demersul de recuperare a paşilor pierduţi în ceea ce priveşte domeniul dezvoltării economice sau al atragerii de fonduri nerambursabile”, a concluzionat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan.  

 

Biroul de presă

12.09.2012