Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale

Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref.: Olimpiada „Mestesuguri Artistice Traditionale”,  faza judeteana


  
     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliul Judetean, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si cu Seminarul Teologic Ortodox Cluj, organizeaza o noua editie a Olimpiadei „Mestesuguri Artistice Traditionale” – faza judeteana. Evenimentul va avea loc sambata, 19 mai a.c., incepand cu ora 10:00, la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca situat in P-ta Avram Iancu, nr.18.
     Olimpiada „Mestesuguri artistice traditionale” este o intrecere educativa ce urmareste constientizarea elevilor asupra valorilor civilizatiei populare romanesti, editia din acest an avand ca tema  „Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918”.
     „E o initiativa laudabila intrucat perpetuarea mestesugurilor si a valorilor care ne definesc ca si natiune trebuie sa constituie o preocupare permanenta a institutiilor noastre culturale. In plus, acest an atat de important pentru noi, cand celebraram 100 de ani de la Marea Unire, e o sansa in plus pentru a-i face pe tineri sa constientizeze importanta pe care obiceiurile traditionale au avut-o in consolidarea patrimonialului nostru cultural” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
     La eveniment vor participa cca. 100 de elevi proveniti din 26 de unitati de invatamant din Cluj-Napoca si din judet, in cadrul sectiunilor prelucrare lemn, pictura mobilier, pictura icoane pe sticla, pictura naiva, podoabe din margele, tesut, cusut, realizare costume populare, incondeiat oua, impletituri, ceramica si masti, selectia fiind realizata de un juriu de specialitate.
     Potrivit regulamentului, de la fiecare scoala vor participa in cadrul Olimpiadei maxim 6 elevi, inscrisi la oricare din categoriile din cadrul atelierelor propuse. Totodata, elevii se vor  prezenta in costum popular specific zonei etnografice pe care o reprezinta si vor aduce cu ei cateva produse finite dar si semifinite, pe care le vor termina de realizat pe loc, in fata comisiei de jurizare.
     Primii cinci elevi premiati, castigatori ai locurilor I, vor reprezenta judetul Cluj la Sibiu, in cadrul fazei nationale a Olimpiadei „Mestesuguri Artistice Traditionale”, care se va desfasura in finalul lunii iulie, la Muzeul ASTRA. Ceilalti premianti vor primi drept recompensa participarea gratuita in Tabara de mestesuguri „Traditii clujene”, organizata de CJCPCT Cluj, in luna august, la Baza Crucii Rosii de pe Valea Ierii.        


Biroul de presa
15 mai 2018