Olimpiada copiilor „Pentru Viitor”

Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul instituţiilor aflate în subordinea sa, a decis să sprijine demersul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de organizare a Concursului naţional Olimpiada copiilor „Pentru Viitor”, parte a Anului european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale în România. Competiţia a avut loc sâmbătă, 25 septembrie 2010, la Sala de spectacole a Studioului Radio Cluj (Cluj-Napoca, Str. Donath, nr. 160). 

 Olimpiada copiilor „Pentru viitor” este un concurs de aptitudini, nu de cunoştinţe şcolare, care se desfăşoară pe mai multe etape, cuprinzând o fază regională şi una naţională. La Cluj Napoca, oraşul gazdă al regiunii Nord Vest, s-au întrecut aproximativ 40 de copii cuvârste cuprinse între 10 – 14 ani, selectaÈ›i de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din fiecare judeţ. Aceşti copii sunt aflaţi într-o situaţie de risc de excluziune socială, provin din familii defavorizate dar care manifestă talente artistice individuale şi iniţiative personale deosebite. În acest fel sunt create premisele pentru ca aceştia să devină adulţi cu competenţe profesionale sporite care să îi ajute să depăşească situaţia de sărăcie cu care se confruntă familiile lor. 

Astfel, câştigătorii fazei regionale Nord Vest au fost: 

  • Ban Mircea – jud. Cluj 
  • Blaga Vlad Daniel – jud. Sălaj 
  • Gaşpar Robert – jud. Satu Mare 
  • Potîrnac Ilenuca – jud. Maramureş 
  • Rostaş Mădălin – Bistriţa Năsăud 
  • Varga Zoltan – jud. Bihor 

Competiţia artistică se desfăşoară la nivel naţional în perioada 16 septembrie – 15 octombrie şi are drept scop reiterarea angajamentului ferm al Uniunii Europene şi statelor membre în ceea ce priveşte continuarea eforturilor de eradicare a sărăciei şi excluziunii sociale, precum şi realizarea unei ample campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la fenomenul sărăciei şi a cauzelor care generează excluziunea socială. 

Implicarea instituţiei noastre în organizarea cu succes a acestui eveniment s-a concretizat prin: identificarea unei săli special destinate desfăşurării în condiţii optime a competiţiei artistice, găsirea unei personalităţi locale cu notorietate şi recunoaştere naţională din domeniul artistic/cultural care să facă parte din juriu, facilitarea serviciilor de protecţie a participanţilor la acest eveniment prin asigurarea unei echipe operative formate din cinci agenţi de pază, precum şi sprijinul în vederea popularizării evenimentului în rândul mass-mediei clujene.   

            Reamintim în acest context faptul că instituţia Consiliului Judeţean Cluj s-a implicat şi în cursul anului trecut în sprijinirea desfăşurării unor competiţii artistice de acest gen. Un exemplu în acest sens îl constituie facilitarea organizării unui concurs de identificare a 20 de tinere talente, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, din rândul unor familii defavorizate de etnie romă din judeţul Cluj. În urma acestuia au fost selectate trei persoane cărora li s-a oferit oportunitatea să-şi demonstreze  aptitudinile artistice. De asemenea, au fost realizate materiale audio şi video care s-au comercializat, cu banii încasaţi din vânzări fiind finanţate proiecte pentru susţinerea acestor copii şi promovarea talentului acestora.

 

Biroul de presă

26.09.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW