Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Obiceiul Impanatul boului, la Batin

Obiceiul Impanatul boului, la Batin

                                                                           

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Obiceiul „Impanatul boului”, la Batin     Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean Cluj, Impreuna cu Primaria Unguras, Ii invita pe iubitorii traditiilor de Rusalii la Batin, judetul Cluj, pentru a lua parte la obiceiul „Impanatul boului”.
     Intalnit doar In Transilvania, acest obicei tine de traditia agrara si de fertilitate si consta In desfasurarea unei adevarate procesiuni pe ulitele satului, avand In centru un bou sau o pereche de boi, Impodobiti cu frunze, flori si panglici colorate.
     Manifestarea va avea loc la Batin duminica, 4 iunie 2017. Dupa slujba de la biserica, preotul, Impreuna cu credinciosii, vor merge Intr-un capat al satului, unde va fi oficiata o slujba de sfintire a holdelor. Apoi, de la ora 14:00, se va desfasura obiceiul propriu-zis, cand un bou va fi Impodobit cu flori si spice de grau. Dupa acest moment, alaiul format din fete si feciori va purta „boul Instrutat” pe ulitele satului. Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belsug si sanatate oamenilor si pamantului.
     Manifestarea va continua de la ora 16:00 cu un spectacol folcloric ce va avea loc la caminul cultural din Batin. Pe scena vor urca interpretii Elena Rus, Adelina Sighiartau, Georgiana Lobont, Ciprian Picovici, Zina Dobos, alaturi de Ansamblul „Somesana Dej” - instructori coregrafi Lucian si Reghina Tecar, coordonator artistic Doina Sima si Ansamblul studentesc „Mugurelul” al Universitatii Babes-Bolyai, instructori coregrafi Paul si Alina Remes.
     Sarbatoarea se va Incheia cu un joc traditional In acompaniamentul tarafului „Trio Ardealul” condus de Viorel Pop de la Fizes.


Biroul de presa
31 mai 2017