Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 19 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > O noapte in muzeu - experienta inedita intr-o sura traditionala

O noapte in muzeu - experienta inedita intr-o sura traditionala

                                                                                 

                                                     CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ     
 

Informare de presă
Ref: ,,O noapte în muzeu” – experienţa inedită trăită într-o şură tradiţională 

     Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia” din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Asociaţia Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, au organizat în noaptea de sâmbătă/duminică, 20/21 august 2016, prima ediţie a evenimentului ,,O noapte în muzeu”, prilej cu care nouă persoane alese de către un juriu de specialişti, pe baza comentariilor postate pe pagina de Facebook a evenimentului, au avut ocazia de a petrece literalmente o noapte în incinta muzeului.
     Accesul grupului de vizitatori s-a făcut începând cu ora 19:00, oră la care, în mod normal, parcul este închis, cei prezenţi fiind preluaţi de către reprezentanţi ai muzeului, alături de care au pornit într-un circuit unic, în interiorul parcului, în care le-au fost prezentate detaliat cele mai importante obiecte de patrimoniu. Noaptea a fost petrecută într-o şură tradiţională, unde cei nouă vizitatori au servit cina, au ascultat poveşti spuse de către reprezentanţii Asociaţiei Culturale Zestrea şi de către cei ai Muzeului ,,Poarta de su' Feleac”, au admirat stelele alături de membrii Societăţii Astronomice Andromeda – Astroclub Cluj-Napoca şi au avut ocazia să doarmă pe baloţi de paie, la fel cum făceau strămoşii noştri odinioară.
     „În contextul în care, din păcate, muzeele sunt tot mai puţin tentante pentru mulţi dintre tinerii care preferă preponderent spaţiul virtual, şansa unei asemenea incursiuni în trecut, în special în ceea ce înseamnă viaţa strămoşilor noştri, este mai mult decât de apreciat. Iniţiativa urmăreşte să apropie comunitatea de cultura tradiţională, motiv pentru care nu putem decât să îi felicităm pe organizatori” a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
     Evenimentul ,,O noapte în muzeu” a fost iniţiat de Asociaţia Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, fiind parte a campaniei de comunicare lansată în anul 2016, şi este inspirat din conceptul  implementat în marile muzee ale lumi, de zeci de ani, şi care se bucură de un real succes şi în zilele noastre. Printre cele mai renumite muzee care au implementat acest proiect se numără ,,Musée du Louvre” din Paris, ,,Museum of Modern Art” din New York, ,,Smithsonian” din Washington D.C., precum şi ,,American Museum of Natural History” din New Zork, locaţie în care a fost filmat cunoscutul film ,,A Night at the Museum”. Până în prezent, proiectul ,,O noapte la muzeu” a fost implementat în România doar de către Muzeul de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa” din Bucureşti, Cluj-Napoca fiind cel de-al doilea municipiu din ţară care adoptă acest concept, deschizându-şi porţile pentru un grup de vizitatori, după închiderea programului obişnuit.
 

 


Biroul de presă
23 august 2016