Noi rezervoare si statii de pompare a apei in Cluj-Napoca

 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a participat astăzi, 25 iulie 2013, la ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor din cadrul contractului „Rezervoare şi staţii de pompare Cluj-Napoca”, cel de-al 18-lea contract implementat de Compania de Apă Someş S.A. în cadrul proiectului major POS Mediu etapa I 2008 – 2013. În acest fel, societatea operatoare de apă şi canalizare în cadrul căreia forul administrativ judeţean deţine calitatea de acţionar majoritar îşi îndeplineşte angajamentul luat în momentul înfiinţării ca şi operator regional, în anul 2006, de a asigura servicii europene la standarde egale pentru toţi locuitorii din aria deservită în judeţele Cluj şi Sălaj. 
     Contractul a cuprins trei categorii principale de lucrări destinate a creşte gradul de siguranţă a alimentarii cu apă potabilă a municipiului Cluj-Napoca şi, în acest fel, calitatea serviciilor. În primul rând, contractul a avut în vedere construirea a trei rezervoare noi de stocare a apei potabile (două de 500 de mc şi unul de 1000 de mc) care vor deservi principalele zone rezidenţiale nou apărute în ultimii ani în municipiul Cluj-Napoca – Făget, Palocsay şi Borhanci – în care, tot prin proiectul POS Mediu etapa I (2008-2013), Compania de Apă SOMEŞ SA a înfiinţat reţele de apă şi de canalizare. Zona Făget va fi deservită, de asemenea, de două staţii noi de pompare a apei construite în cadrul aceluiaşi contract. Totodată, 10 din rezervoarele existente în municipiul Cluj-Napoca, cu capacităţi cuprinse între 300 şi 10.000 de mc, din şase locaţii din oraş (Academiei, Rahova, Odobeşti, Alverna, Zorilor zona înaltă şi Zorilor zona superioară) şi staţia de pompare a apei potabile din zona Borhanci au fost reabilitate pentru a creşte siguranţa alimentării cu apă.
      O altă componentă importantă a acestui contract a reprezentat-o reabilitarea unei lungimi totale de opt km a aducţiunii principale de apă cu diametrul de 1400 de mm ce pleacă de la staţia de tratare a apei Gilău spre Cluj-Napoca şi apoi spre restul sistemului zonal Cluj deservit de Compania de Apă SOMEŞ, respectiv municipiile Gherla şi Dej şi localităţile rurale situate pe acest aliniament.
      Beneficiarii direcţi ai lucrărilor din acest contract sunt cei cca. 500.000 de locuitori ai sistemului zonal Cluj (Cluj-Napoca, Gherla, Dej şi ai localităţilor rurale deservite dintre Gilău şi Dej). Rezervoarele vor asigura stocarea apei pentru siguranţa alimentării sistemului, incendii şi cazuri de calamitate, iar reabilitarea aducţiunilor va contribui în mod semnificativ la creşterea calităţii apei şi a serviciilor oferite consumatorilor.Valoarea totală a contractului a fost de 25.951.183,33 lei (fără TVA) şi s-a derulat pe o perioadă de 16 luni.
      „Am convingerea că această investiţie va fi extrem de apreciată de către consumatori. Este o investiţie majoră şi, ce este foarte important, e faptul că suntem în grafic cu toate aceste lucrări. Astăzi discutăm de rezerva de apă a municipiului Cluj-Npoaca, rezervă care prin această investiţie va creşte, apa potabilă furnizată populaţiei urmând a fi de o mult mai bună calitate. În contextul în care anul trecut, când a fost secetă, presiunea apei a scăzut şi o parte a populaţiei din anumite cartiere a fost afectată de această scădere, ca urmare a investiţiei inaugurate astăzi problema s-a rezolvat. Practic, cantitatea de apă care va deservi populaţia va fi suficientă şi nu vor mai exista probleme, indiferent de cum va fi vremea afară. Îmbucurător e faptul că urmează staţia de epurare a Clujului care va fi gata într-o lună şi jumătate”,  a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.
      Reamintim în acest context faptul că acest contract a făcut parte din proiectul major de investiţii „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj/Sălaj – Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare în zona Cluj-Sălaj”, co-finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 Milioane EURO atras şi derulat de Compania de Apă SOMEŞ S.A cu sprijinul semnificativ al Consiliului Judeţean Cluj, în calitatea sa de acţionar majoritar al societăţii, şi al celorlalte autorităţi publice judeţene şi locale din aria de deservire.
    Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 74%, cea a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale din aria proiectului la 1,9%, restul de 12,8% fiind obţinut de Compania de Apă SOMEŞ S.A. prin credit bancar.

Biroul de presă
25.07.2013

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW