Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Vineri, 19 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Noi perspective pentru dezvoltarea infrastructurii de transport prin fonduri europene

Noi perspective pentru dezvoltarea infrastructurii de transport prin fonduri europene

                                                            

                                          CONSILIUL  JUDEŢEAN  CLUJ

Informare de presă
Ref: Noi perspective pentru dezvoltarea infrastructurii de transport prin fonduri europene

     Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnii Marius Mînzat şi Vakar Istvan, au participat joi, 31 martie 2016, la o reuniune de lucru prilejuită de vizita, la Cluj-Napoca, a delegaţiei Comisiei pentru Transport şi Turism din cadrul Directoratului General pentru Politici Interne al Parlamentului European. La acest eveniment, organizat în parteneriat de Agenţia de Dezvoltare Regională (A.D.R.) Nord-Vest şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca, au mai participat directorul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, ai A.D.I. Zona Metropolitană Cluj-Napoca, ai Companiei de Transport Public (C.T.P.) Cluj-Napoca, ai Sucursalei Regionale de Căi Ferate (C.F.R.) Cluj şi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (C.N.A.D.N.R.).
     Scopul întâlnirii l-a reprezentat constatarea îndeplinirii premiselor de accesare a fondurilor structurale în domeniul transportului, cu accent pe elaborarea Master-Planului General de Transport al României şi a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (P.M.U.D.) a Zonei Metropolitane Cluj. În cadrul reuniunii s-au purtat discuţii pe tema provocărilor mobilităţii Zonei Metropolitane Cluj cuprinse în P.M.U.D. Cluj-Napoca şi s-au prezentat principalele propuneri de proiecte din cadrul acestui document strategic, respectiv din Master-Planul General de Transport al României. În acest sens, s-a discutat pe marginea realizării, ca obiectiv al perioadei de programare 2014-2020, a unei centuri metropolitane de aproximativ 38 de km, prin sudul municipiului Cluj-Napoca, care să descongestioneze traficul din interiorul localităţii, având în vedere faptul că zeci de mii de autoturisme intră şi ies din oraş în fiecare zi! De altfel, obiectivul esenţial al acestor discuţii a fost acela de a identifica cele mai eficiente soluţii în vederea fluidizării traficului, acţionând în primul rând asupra problemelor existente la nivelul municipiului, pentru ca mai apoi să se intervină la un nivel mai extins – al judeţului, respectiv al întregii zone de Nord-Vest a ţării. Alte subiecte abordate au fost cele legate de implementarea proiectului de transport intermodal la Aeroportul clujean precum şi modalităţi de îmbunătăţire a transportului public în Zona Metropolitană Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, cei prezenţi au discutat despre modul în care toate aceste propuneri de proiecte răspund concret nevoilor identificate în cadrul studiilor deja întreprinse.
     ”Reuniunea de astăzi a fost una extrem de utilă în contextul evaluării proiectelor din fonduri europene elaborate până în acest moment în ceea ce priveşte infrastructura de transport, precum şi în ceea ce priveşte identificarea altor idei de proiecte capabile să răspundă nevoilor de mobilitate tot mai crescută a populaţiei din cadrul Zonei Metropolitane Cluj-Napoca. Ne bucurăm de faptul că au fost identificate posibilităţi reale de continuare a dezvoltării şi extinderii Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, respectiv de finanţare nerambursabilă, din fonduri europene, a proiectelor majore derulate de această regie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, respectiv realizarea unui nod de transport intermodal şi a terminalului cargo, precum şi finalizarea pistei de 3500 metri. Membrii Comisiei Parlamentului European s-au dovedit extrem de receptivi la problemele şi particularităţile Zonei Metropolitane Cluj-Napoca, motiv pentru care au insistat atât asupra necesităţilor de intermodalitate/interoperabilitate a căilor de transport persoane şi mărfuri, cât şi asupra efectului pe care modernizarea infrastructurii de transport îl are asupra dezvoltării turismului în zonă”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat. 
 


Biroul de presă
31 martie 2015