Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 26 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Noi investii majore in pregatire la CA Somes SA

Noi investii majore in pregatire la CA Somes SA

 

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref. Noi investitii majore cu finantare europeană pregătite de Compania de Apă Somes

 

 

Compania de Apă Somes S.A., societate comercială în cadrul căreia Consiliul Judetean Cluj detine calitatea de actionar majoritar, a încheiat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) din cadrul Guvernului României contractul de finantare pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată din judetele Cluj si Sălaj, în perioada 2014-2020”.

”Ne dorim ca toate demersurile pe care le facem în vederea accesării celor peste 350 de milioane de euro să fie realizate într-o manieră cât mai profesionistă, astfel încât implementarea acestui nou program să aibă o finalitate fericită pentru un număr cât mai mare de locuitori ai judetelor Cluj si Sălaj. Ceea ce intentionăm să obtinem este o infrastructură de apă si canalizare modernă, adaptată celor mai noi standarde în domeniu si normativelor europene în vigoare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Necesitatea încheierii acestui contract a fost determinată de prelungirea cu trei ani a perioadei initiale de programare, astfel încât noul contract de asistentă tehnică va acoperi atât perioada alocată întocmirii aplicatiei de finantare si a documentatiilor suport pentru pregătirea celui de-al cincilea proiect major de investitii al Companiei de Apă Somes SA cât si perioada de după obtinerea finantării, respectiv cea de întocmire a documentatiilor de atribuire a contractelor de lucrări, servicii si furnizare care vor compune proiectul de investitii.

Principalii indicatori ai acestei noi investitii se referă la alimentarea cu apă si canalizare pentru marea majoritate a locuitorilor din aria urbană - străzile care apartin domeniului public, alimentare cu apă pentru cât mai multe localităti rurale si canalizare pentru aglomerările rurale cu mai mult de 2.000 de locuitori, indicatorii fiind dependenti si de raportul dintre valoarea investitiei si populatia deservită.

În ceea ce priveste contractul de finantare recent încheiat de CASSA, acesta are o valoare totală eligibilă de 8.814.941 lei, din care valoarea nerambursabilă din Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene este de 7.492.699,81 lei, contributia de la bugetul national este de 1.234.092,19 lei, iar contributia de la bugetul judetului Cluj este de 88.149 lei. Perioada de implementare a noului contract este de 55 de luni, acesta urmând sa îsi înceteze valabilitatea la data finalizării POIM 2014-2020.

Reamintim faptul că în vederea implementării celui de-al cincilea program major de investitii în cadrul POIM, Compania de Apă SOMES S.A. si Consiliul Judetean Cluj intentionează să atragă de la Uniunea Europeană o sumă de peste 350 milioane euro, bani destinati atât continuării lucrărilor de extindere si modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă si de canalizare în mediul urban cât, mai ales, realizării de astfel de lucrări în mediul rural din aria deservită. Acest nou program vine în continuarea investitiilor în valoare de peste 330 milioane de euro deja derulate în perioada 1997-2016 si care au avut rolul de a asigura conformarea cu conditionalitătile prevăzute în Capitolul de Mediu al Tratatului de Aderare, respectiv o crestere a calitătii apei si a serviciilor, atenuarea riscurilor asupra sănătătii cetătenilor, scăderea costurilor de tratare a apei uzate, reducerea consumului si a pierderilor din retea, etc.

 

Biroul de presă

            20 septembrie 2017