Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Nocturna Bibliotecilor 2017, un succes

Nocturna Bibliotecilor 2017, un succesCONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Nocturna Bibliotecilor, editia a VIII-a, un real succes in randul publicului clujean


     Biblioteca Judeteana ,,Octavian Goga” Cluj, institutie de cultura care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a organizat, la finele saptamanii trecute, cea de-a VIII-a editie a evenimentului ,,Nocturna Bibliotecilor”, o campanie nationala initiata de catre Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (A.N.B.P.R.).
     Astfel, sambata, 30 septembrie 2017, biblioteca a fost deschisa pentru public in intervalul orar 18.00-24.00, cand peste 400 de vizitatori i-au trecut pragul, participand la evenimentele special organizate cu acest prilej.
     ,,Constat cu bucurie ca printre clujeni interesul pentru lectura este unul extrem de crescut, dovada fiind numarul extrem de ridicat al celor care au trecut pragul bibliotecii cu ocazia ,,Nocturnei Bibliotecilor”. Felicit organizatorii evenimentului pentru daruirea cu care timp de opt editii au reusit sa trezeasca interesului publicului de toate varstele prin activitatile derulate in cadrul institutiei”, a declarat presedintele Comsiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Pe langa posibilitatea de a imprumuta carti si studiul in sala de lectura, programul Nocturnei a mai cuprins si alte activitati dedicate publicului de toate varstele. Copiii au avut ocazia de a lua parte, in foaierul bibliotecii, la spectacolul de teatru ,,Capra cu trei iezi” de Ion Creanga, sustinut de artistii Teatrului de Papusi ,,Puck”, urmat de un alt spectacol intitulat ,,Nocturna copiilor”, care a cuprins melodii antrenante, precum si un recital de poezie sustinut de Iulia Iacob, eleva la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. De asemenea, cei mici au fost invitati la un atelier de creativitate, la care au realizat semne de carte prin tehnica origami iar, dupa ce intunericul s-a lasat, au cioplit si pictat dovleci in care au aprins lumanari si i-au expus in fata bibliotecii. Seara copiilor s-a incheiat cu o vizionare de film, ,,Aventurile lui Tom Sawyer”, adaptare dupa Mark Twain.
     Adolescentii au avut si mai multe alternative de petrecere a serii:  la Sectia ,,Colectii speciale” au participat la o activitate interactiva de dezvoltare personala pentru imbunatatirea capacitatilor de comunicare sustinuta de dr. Andrei Tiganas - presedinte IAA – Young Professional Cluj, in care cei prezenti au invatat tehnici de imbunatatire a dictiei si vocii.  La ,,American Corner” a avut loc o prezentare interactiva cu titlul ,,Arhivele unei tragedii: Holocaustul in literatura”, sustinuta de o tanara colaboratoare a bibliotecii, Sanziana Gadalean. La ,,Sectia pentru adolescenti” au mimat si au ghicit, la ,,Concursul de mima”, au cautat indicii printre rafturile cu carti in cadrul unei ,,Vanatori de comori”. Pentru ei, seara s-a incheiat cu vizionari de filme documentare sau artistice.
     Tinerii si adultii au fost invitati la ,,Sectia de arta” la o lectura publica in care s-au citit fragmente din volumul ,,Bazar bizar”, de Radu Paraschivescu. In paralel, intre orele 21.00 -24.00, artistii Paul Filip si Oana Heredea de la firma ,,Caricaturi la cornet” au realizat caricaturi pentru publicul interesat iar in finalul serii a fost audiata piesa de teatru „Ursul” de A. P. Cehov, pe suport de disc de vinil. La ,,Sectia de Imprumut pentru adulti”, pentru ei au fost pregatite pentru a fi realizate modele de semne de carte din panglici si nasturi. La Sala de lectura a avut loc prezentarea interactiva intitulata ,,Arta de a trai sanatos”, avand tema ,,Ce mancam la scoala si la serviciu”, sustinuta de doi dintre bibliotecarii sectiei.
     Publicul de toate varstele a fost invitat la ora 20.00 la un concert de opera din lirica internationala, sustinut de mezzosoprana Lavinia Bocu.
     De asemenea, pe tot parcursul serii, in foaierul bibliotecii s-a derulat actiunea ,,O carte pentru fiecare”, in cadrul careia cca. 2.800 dintre cartile primite de biblioteca cu titlu de donatie din partea editurilor, tipografiilor si persoanelor fizice au fost oferite gratuit vizitatorilor, in timp ce la Biroul de inscrieri s-au oferit inscrieri gratuite pentru publicul de toate varstele, 82 de persoane manifestandu-si interesul in acest sens.

Biroul de presa
3 octombrie 2017