Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Noaptea Muzeelor la Consiliul Judetean Cluj

Noaptea Muzeelor la Consiliul Judetean Cluj

                                                                             

                             CONSILIUL  JUDEŢEAN  CLUJ

Informare de presă
Ref: Noaptea Muzeelor la Consiliul Judeţean Cluj
 
     Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj au participat sâmbătă, 21 mai 2016, la Festivalul European ”Noaptea Muzeelor”, prilej cu care Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă, Muzeul Memorial „Octavian Goga” şi Muzeul Apei „Leonida Truţă” au putut fi vizitate gratuit. Totodată, pe lângă expoziţiile înscrise în programul lunii mai, muzeele şi Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituţii de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, au pregătit şi evenimente special destinate acestei ocazii.
     Astfel, Muzeul de Artă, aflat în Piaţa Unirii, nr. 30, şi-a deschis porţile pentru nu mai puţin de 10.893 de vizitatori, publicul având posibilitatea de a vizita atât expoziţiile temporare deschise cu această ocazie, cât şi Galeria Naţională, în care se evidenţiază valoarea excepţională a artei moderne şi a patrimoniului deţinut de muzeu.
     Muzeul Etnografic al Transilvaniei, situat pe str. Memorandumului, nr. 21, a fost vizitat de 3.779 de persoane, dintre care 3.481 la sediul central al instituÈ›iei şi 298 în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Publicul numeros care a participat la evenimentul cultural european a avut posibilitatea să viziteze Expoziţia permanentă „Cultura tradiţională din Transilvania – sec. XVIII-XX”, Expoziţia permanentă tactilă „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale”, Expoziţia temporară „Zestre bănăţeană” şi Festivalul Naţional de Ceramică Contemporană Caolin 2016. În intervalul orar 10-18, publicul interesat de arhitectura tradiţională a putut vizita Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia” unde, pe lângă expoziţia permanentă a fost deschisă şi expoziţia temporară fotografică „Peisaje culturale multietnice din Transilvania – semnificaţie, valoare şi mesaj”.
     În cadrul Festivalului European ”Noaptea Muzeelor”, Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, str. Principală, nr.2, a fost gazda unui număr de 597 de persoane, din care 289 au participat la spectacolele desfăşurate în cadrul evenimentului. Ediţia din acest an a fost dedicată aniversării a 135 ani de la naşterea poetului Octavian Goga, aceasta fiind marcată printr-o suită de evenimente, derulate în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Manifestările au constat în prezentarea unui spectacol de muzică clasică şi poezie, spectacol de muzică populară şi un moment liric. Vizitatorii au putut admira expoziţiile permanente ale muzeului: expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziţia etnografică din Casa Albă şi expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre, aflată în Casa Ady Endre, precum şi expoziţia temporară aniversară „135 de ani de la naşterea lui Octavian Goga”, de la parterul Castelului.
     Circa 200 de clujeni şi turişti au vizitat Muzeul Apei „Leonida Truţă”, în după amiaza şi noaptea zilei de sâmbătă, 21 mai 2016, un interes deosebit prezentând marea pompă Schiel din secţiunea interioară a muzeului, dar şi colecţia internaţională de capace de cămin (din oraşe din România, ţări europene, dar şi ţări îndepărtate, precum Coreea de Sud) din secţiunea în aer liber. Numeroşi vizitatori şi-au manifestat admiraţia faţă de colecţia de documente vechi, datând din anul 1892, scrise de mână, cu o caligrafie artistică, reprezentând documente oficiale şi jurnale ale activităţii cotidiene de alimentare cu apă şi de canalizare din anii de început.
     Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, serviciu aflat în structura Consiliului Judeţean Cluj şi-a desfăşurat activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 9:00-1:00, prilej cu care cei 316 vizitatori au fost informaţi asupra principalelor expoziţii şi activităţi desfăşurate de muzeele judeţului Cluj, participante la Noaptea Muzeelor. Cu ocazia acestui eveniment, publicul interesat şi turiştii au beneficiat atât de informaÈ›ii, cât şi de materiale de promovare (pliante, broşuri, CD-uri, hărÈ›i, vederi) a obiectivelor turistice din judeţ, în vederea creşterii circulaţiei turistice locale şi regionale.

Biroul de presă
25 mai 2016