Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Marti, 14 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Muzeul din Ciucea este din nou deschis

Muzeul din Ciucea este din nou deschis


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea este din nou deschis pentru vizitare     Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, institutie de cultura aflata sub autoritatea  Consiliului Judetean Cluj, si-a redeschis portile pentru vizitatori in urma operatiunilor menite sa inlature distrugerile si efectele negative produse de furtuna care a avut loc in data de 17 septembrie a.c..
     Astfel, in intervalul 19 – 26 septembrie 2017 aleile de acces au fost degajate de crengile cazute si, cu ajutorul angajatilor proprii si al unei echipe formate din angajati ai Directiei de Administrare a Domeniului Public si Privat din cadrul Consiliului Judetean, a fost indepartat materialul lemnos rupt ce prezenta un potential pericol pentru vizitatori. De asemenea, apreciindu-se ca arborii prabusiti spre carosabil pot ingreuna traficul rutier, existand riscul de producere a unor accidente, reprezentantii muzeului au solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” al judetului Cluj. In acest sens, o echipa a Detasamentului de pompieri Huedin s-a deplasat la sediul edificiului muzeal, a constatat existenta pericolului ca arborii cazuti si sprijiniti prin cadere pe gardul muzeului sa cada pe DN1-E60 si a luat masurile necesare. In urma inlaturarii arborilor s-a constatat deteriorarea a aproximativ 20 de metri liniari din zidul de imprejmuire. Totodata, la Biserica din lemn aflata in folosinta Manastirii „Nasterea Maicii Domnului” s-a produs o usoara inclinare, in special a turlei spre nord, de aproximativ 30 de cm. Restul imobilelor nu au fost afectate si nu s-au constatat deteriorari in ceea ce priveste patrimoniul mobil.
     In prezent, cea mai mare parte a muzeului poate fi vizitata, cu exceptia Mausoleului care, desi nu a fost afectat, nu este accesibil publicului, intrucat mai exista inca arbori cazuti care impiedica accesul si care nu pot fi inlaturati decat cu utilaje de exploatare forestiera. In acest sens, au fost contactate diferite firme de profil iar in momentul de fata se asteapta ca acestea sa dea curs solicitarii. 
     Reamintim, in acest context, faptul ca, in urma fenomenelor meteorologice extreme care au avut loc in judetul Cluj in data de 17 septembrie 2017, in cadrul Muzeului Memorial „Octavian Goga” s-au inregistrat pagube materiale semnificative, in special in ceea ce priveste parcul muzeului unde aproximativ 55 de arbori, unii dintre acestia seculari, au cazut, au fost retezati la diferite inaltimi ale trunchiurilor, variind intre 8 si 15 metri sau chiar au fost smulsi din radacina. In acest fel au fost blocate aleile de acces in incinta institutiei de cultura, existand pericolul ca arborii sa alunece spre sosea.

Biroul de presa
26 septembrie 2017