Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Muzeul Apei Leonida Truta, sub egida UNESCO

Muzeul Apei Leonida Truta, sub egida UNESCO


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Muzeul Apei infiintat de Compania de Apa Somes sub egida UNESCO     Vineri, 15 iunie 2018, Consiliul Interguvernamental al Programului Hidrologic International (PHI) al UNESCO a votat la Paris in cadrul celei de-a 23-a sesiuni a sa, o Rezolutie prin care a adoptat oficial Reteaua Globala a Muzeelor de Apa (WAMU NET – the Global Network of Water Museums) la care Compania de Apa Somes, prin Muzeul Apei propriu, este co-initiator si membru fondator.
     Rezolutia privind initiativa Retelei Globale a Muzeelor de Apa si UNESCO PHI „in sprijinul eforturilor de Dezvoltare Durabila a Apei, Educatiei si Constientizarii in domeniul apei” a fost propusa de catre delegatia Olandei si votata cu unanimitate de catre toate cele 36 de tari cu drept de vot in cadrul Consiliului.
     In conditiile in care peste tot azi in lume resursele de apa sunt din ce in ce mai amenintate de deseuri si poluare, de degradare calitativa si cantitativa, dar si de indiferenta umana, Reteaua Globala a Muzeelor de Apa a fost gandita ca o modalitate concertata la nivel mondial pentru informarea, educarea si constientizarea cetatenilor planetei si autoritatilor in pastrarea mostenirii culturale si patrimoniale  a apei, a relatiei istorice unice a umanitatii cu aceasta cea mai pretioasa sursa de viata. Rolul principal al Retelei este de a aborda si incuraja o noua perceptie si un nou sens la nivel individual al civilizatiei Apei.
     Programul educational pentru copii si tineri in probleme de protejarea surselor de apa si a mediului in general, derulat prin Muzeul Apei „Leonida Truta” de catre Compania de Apa Somes SA, al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean Cluj, a fost considerat un exemplu foarte graitor al scopului sus mentionat al WAMU NET si UNESCO si a fost selectat pentru o scurta prezentare in fata plenului Consiliului Interguvernamental UNESCO PHI, in sustinerea Rezolutiei.
     Reamintim faptul ca Reteaua Globala a Muzeelor de Apa  din lume WAMU NET a fost infiintata in mai 2017 cu ocazia unei Conferinte internationale sprijinite si gazduite de Biroul regional al UNESCO din Venetia. Compania de Apa Somes a fost co-initiator al ideii Retelei inca din 2014 si a devenit, prin Muzeul Apei propriu, unul din cei 29 de membri fondatori odata cu infiintarea oficiala a ei.
     In iunie 2017 WAMU a fost prezentata Biroului PHI UNESCO din Paris (care gestioneaza problemele PHI UNESCO in perioadele dintre sesiunile Consiliului), care a fost entuziasmat de idee si a incurajat Reteaua sa intocmeasca un proiect de Rezolutie care apoi sa fie supus votului Consiliului Interguvernamental PHI UNESCO in cadrul sesiunii din iunie 2018.
     In prezent, Reteaua Globala a Muzeelor de Apa este o organizatie non profit care are ca membri 60 de muzee din toate colturile lumii, in continua crestere, cu un numar total de peste 5.000.000 de vizitatori.

Biroul de presa
9 iulie 2018