Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Joi, 16 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Cultura > REVISTA "MUVELODES"

REVISTA "MUVELODES"

            Producţia de reviste şi ziare este deosebit de complexă şi bogată în Cluj-Napoca, oraşul dispunând de tradiţii editoriale îndelungate în istoria sa, de o producţie de publicaţii în mai multe limbi, în toate domeniile tematice, având concursul unor autori, colaboratori autohtoni valoroşi. Trebuie să subliniem diversitatea multilinguală, care s-a păstrat până în zilele noastre, şi datorită influenţei benefice a centrului universitar precum şi a al¬tor instituţii culturale ale oraşului. Având o reţea consacrată de distribuitori de carte (librării, minilibrării din cadrul bibliotecilor, biblioteci, centre culturale), oraşul asigură un climat propice pentru dezvoltare.
             Programul revistei lunare de cultură ”Muvelodes”, fondată în anul 1948, caută să fie echilibrat, astfel încât să prezinte atât operele clasicilor cât şi ale contemporanilor, oferind un spaţiu generos literaturii de calitate. Conform tradiţiei revistei, se acordă atenţie culegerilor de folclor, studiilor privind viaţa tradiţională precum şi transformările survenite în viaţa rurală.
             Continuând tradiţiile proprii ale revistei, publicăm pe lângă articole legate de istorie locală, etnografie şi folclor maghiar, articole ce contribuie la o cunoaştere mai aprofundată a culturii române.
              Având în vedere faptul că am reuşit să atragem atât studenţi, cât şi liceeni, nu numai ca cititori dar şi ca parteneri/colaboratori, avem speranţa ca, pe viitor, să menţinem numărul de cititori de limba maghiară atât din mediul rural cât şi din cel urban. Din anul 2005 avem şi o pagină web (
www.muvelodes.ro), prin care am reuşit să ajungem, cu articolele noastre, până la cititorii din Canada sau chiar din Australia şi Noua Zeelandă.
            O altă tradiţie ce se impune a fi continuată este editarea suplimentului trimestrial ”Konyveshaz” (Casa cărţilor) – revistă de biblioteconomie, în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor Maghiari din România. Acesta este unicul for de pregătire profesională în limba maghiară. Instituţia noastră scoate anual şi câteva cărţi din domeniile de cercetare ale colaboratorilor noştri, în parte deja publicate în revistă. În primul rând încurajăm preocupările tinerilor cercetători pentru popularizarea valorilor locale, activităţi de dezvoltarea comunităţilor, dezvoltarea simţului patriotic, a identităţii locale, circulaţia valorilor interculturale şi multiculturalitatea Transilvaniei.
             Prin încurajarea tinerilor colaboratori dorim să explorăm diversitatea culturală existentă în Transilvania zilelor noastre, în context european – păstrarea identităţii naţionale în fluxul globalizării, valorificarea patrimoniului material, procesul schimbărilor sociale şi ale mentalităţilor.
              Prin programul nostru ”Galeria Muvelodes” am organizat peste 200 de expoziţii începând din anul 1998, prin care am prezentat opera artiştilor clujeni atât în ţară cât şi în străinătate (Ungaria, Germania, Polonia), operele artiştilor din alte localităţi în Cluj (în colaborare cu Muzeul de Artă, cu Galeria Gy. Szabó Béla, etc.), am popularizat taberele de creaţie din jud. Sălaj, Harghita, Maramureş.
               Revista apare de la 1 mai 2009 sub egida Consiliului Judeţean Cluj. Ritmul de apariţie este lunar, revista „Muvelodes” având 32 de pagini. Propunîndu-şi sprijinirea culturii maghiare din Transilvania, revista „Muvelodes” a editat pînă acum peste 60 de cărţi.