Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > MET - expozitie inedita in Portugalia

MET - expozitie inedita in Portugalia


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, prezent cu o expozi?ie inedita in Portugalia

     Muzeul Etnografic al Transilvaniei, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, va prezenta o expozitie inedita de arta populara romaneasca, in Portugalia. Evenimentul va avea loc sambata, 19 mai a.c., incepand cu ora 18:00, la Museu do Traje - Muzeul Costumului Traditional - din Viana do Castelo. Expozi?ia va fi deschisa spre vizitare pana in 31 august 2018 si este organizata de ICR Lisabona in parteneriat cu Museu do Traje din Viana do Castelo, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi colectionarul Sebastian Paic.
     Intitulata „100 de ani de costum romanesc. 1918-2018“ si curatoriata de cercetatorul şi colectionarul Sebastian Paic, impreuna cu restauratorul Laura Trosan din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, expozitia este o panorama asupra diversitatii costumului romanesc de sarbatoare din ariile etnografice majore constituite in spatiile locuite de romani, fie ei aflati in granitele de azi ale tarii, fie in Basarabia, Bucovina de nord sau in Balcani. Cele 30 de ansambluri de costume sunt insotite de obiecte de uz curent din gospodaria taraneasca traditionala, cu valoare etnografica şi antropologica, şi de panouri cu informatii despre alcatuirea şi terminologia costumului romanesc, despre istoria şi raspandirea acestuia, despre tehnicile de realizare precum şi despre originea simbolurilor prezente pe el şi semnificatia lor.
     Muzeul Etnografic al Transilvaniei este cel mai vechi muzeu etnografic din Romania, fiind infiintat in 1922. Intre fondatori se numara Sextil Puşcariu, Romulus Vuia, George Oprescu, Alexandru Lapedatu şi George Valsan. Sediul actual, in care functioneaza din 1957, este „Reduta“ din strada Memorandumului nr. 21 din Cluj, de asemenea un monument istoric cu valoare deosebita, iar prin colectia pe care o adaposteşte şi cercetarea ştiintifica desfaşurata este unul dintre reperele majore ale hartii culturale a Romaniei.
     Sebastian Paic este cercetator in domeniul costumului traditional romanesc. Colectia sa numara peste 1000 de costume şi alte piese etnografice, dintre care unele depaşesc vechimea de 100 de ani.
     Laura Troşan este istoric, etnograf şi expert restaurator, fiind şefa laboratorului de restaurare textile al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
     Museu do Traje - Muzeul Costumului Traditional din Viana do Castelo a fost creat in 1997, asumandu-şi misiunea de a studia şi populariza identitatea şi moştenirea etnografica a costumului popular traditional din regiunea din jurul oraşului Viana do Castelo. Muzeul este membru al Retelei Portugheze a Muzeelor din 2004, integrand un centru de cercetare etnografica, fapt care ii confera o mare responsabilitate in studiul, conservarea şi popularizarea bunurilor culturale.


Biroul de presa
14 mai 2018