Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Masuri solutionare probleme Pata Rat

Masuri solutionare probleme Pata Rat
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Masuri pentru epurarea levigatului si finalizarea inchiderii rampei de la Pata Rat     Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a prezentat miercuri, 8 noiembrie 2017, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul forului administrativ judetean, masurile ce urmeaza a fi intreprinse in perioada urmatoare in vederea epurarii levigatului si, respectiv, a finalizarii procedurii de inchidere si ecologizare a rampei neconforme de deseuri de la Pata Rat.
     Astfel, presedintele Consiliului Judetean a anuntat finalizarea expertizei tehnice comandate de constructor referitoare la alunecarea de deseuri din data de 22 iulie a.c., a prezentat aspectele constatate prin intermediul acesteia si solutiile propuse. In esenta, documentul in cauza, elaborat de experti independenti, a confirmat faptul ca poluarea produsa a avut un caracter accidental, fiind determinata de alunecarea accidentala a corpului deseurilor, si a propus o serie de masuri menite sa asigure, pe de o parte, eliminarea poluarii iar, pe de alta parte, stabilizarea depozitului de deseuri.
     In acest context, liderul forului administrativ judetean a precizat ca solutiile propuse au fost deja trimise spre avizare Apelor Romane. In acelasi timp, presedintele Consiliului Judetean a anuntat ca a avut deja, in cursul zilei de miercuri, o intalnire de lucru cu constructorul, acesta fiind pregatit pentru inceperea lucrarilor de eliminare a levigatului.
     „Am optat pentru cea mai ieftina si mai rapida dintre solutii. Sigur, daca s-ar fi declarat starea de alerta situatia ar fi fost cu totul alta, interventia ar fi fost mai eficienta si mai rapida. Tocmai de aceea, pentru recuperarea acestor costuri ne vom indrepta ulterior impotriva celor pe care ii consideram vinovati” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     In acest sens, lucrarile ce urmeaza sa inceapa inca de joi, in regim de urgenta, vor consta in colectarea levigatului in doua bazine de decantare, acesta urmand a fi pompat prin conducte cu ajutorul unor motopompe special instalate. Dupa decantarea si sedimentarea levigatului in primul bazin, acesta va fi transferat in cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apa unor tratamente chimice menite sa il decontamineze. Ulterior, lichidul rezultat, total nepericulos pentru mediu, va ajunge in sistemul de canalizare. Pentru a se asigura conformarea la legislatia in vigoare si a se atinge standardele impuse de lege, intregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Romane.
     In acelasi timp, in vederea derularii acestor lucrari dar si a celor de consolidare si finalizare a inchiderii depozitului neconform, in prezent se lucreaza la identificarea proprietarilor de teren din zona. Urmeaza astfel ca, zilele urmatoare, sa fie convocata o sedinta de indata a Consiliului Judetean, sedinta in cadrul careia sa fie aprobat coridorul de exproprieri, respectiv parcelele exacte ce vor fi supuse acestei proceduri.
     In ceea ce priveste finalizarea inchiderii rampei, concluzia expertizei a fost ca este total contraindicata o supraincarcare a corpului actual al deseurilor, motiv pentru care gunoaiele situate adiacent perimetrului actual de 18 ha vizat de lucrari sa fie ecologizate pe amplasamentul existent, sens in care se va trece la exproprierea terenurilor respective. Desigur, Acordul de Mediu urmeaza a fi revizuit in acest sens.
     In ceea ce priveste completa finalizare a procesului de inchidere si ecologizare a depozitului de la Pata Rat, presedintele Consiliului Judetean a precizat ca ramane valabil termenul deja anuntat, respectiv luna martie 2018. In ceea ce priveste lucrarile de stabilizare a corpului depozitului, presedintele Alin Tise a precizat ca solutia tehnica aleasa va permite lucrul pe timpul iernii, astfel incat pilotii ce vor trebui fixati in adancime sa poata fi amplasati in acest interval.

Biroul de presa
8 noiembrie 2017