Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Manifestari traditionale de Rusalii

Manifestari traditionale de Rusalii
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Manifestari traditionale de Rusalii, in mai multe localitati clujene


     Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean, invita iubitorii de traditii cu ocazia sarbatorii de Rusalii, duminica, 27 mai 2018, sa ia parte la o serie de obiceiuri care se desfasoara in mai multe zone din judetul Cluj.

„Impanatul boului”, la Batin si Mintiu Gherlii
      La Batin si la Mintiu Gherlii va avea loc traditionalul obicei „Impanatul boului”. Intalnit doar in Transilvania, acesta tine de traditia agrara si de fertilitate si consta in desfasurarea unei adevarate procesiuni pe ulitele satului, avand in centru un bou sau o pereche de boi, impodobiti cu frunze, flori si panglici colorate.
     Manifestarea de la Batin, organizata de C.J.C.P.C.T. Cluj, impreuna cu Primaria si Consiliul Local Unguras, va debuta dupa slujba de la biserica. Preotul, impreuna cu credinciosii, vor merge intr-un capat al satului, unde va fi oficiata o slujba de sfintire a holdelor. Apoi, de la ora 14.00, se va desfasura obiceiul propriu-zis, cand un bou va fi impodobit cu flori si spice de grau. Dupa acest moment, alaiul format din fete si feciori va purta „boul instrutat” pe ulitele satului. Acest ceremonial se organiza cu scopul de a aduce noroc, belsug si sanatate oamenilor si pamantului.
     Manifestarea va continua de la ora 16.00 cu un spectacol folcloric, sustinut de interpretii Valeria si Traian Ilea, Mariana Pop, Elena Rusu, Iulia Bucur, Vali Guia, Fratii Ioan si Grigore Trif, Raluca Pascalau si Alex Groza, alaturi de Ansamblul studentesc „Mugurelul” al Universitatii Babes-Bolyai, instructori coregrafi Paul si Alina Remes si Ansamblul folcloric al Inspectoraului de Politie Cluj. Sarbatoarea se va incheia cu un joc traditional, in acompaniamentul tarafului lui Nucu de la Fizes.
Obiceiul „Impanatul boului” va avea loc si la Mintiu Gherlii. Aici, obiceiul propriu-zis va debuta la ora 12.30 si va continua de la ora 14.00 cu un spectacol folcloric. Vor evolua Vasile Coca, Ciprian Picovici, Cristina Beldean Mosutan, Silvia Timis, Madalina Mirza, Ioana Maria Cimpan, Raul Oltean, Zina Dobos, Diana Roman, Anuta Minecan Nemes, Claudiu Moldovan, Dan Fodor si Loredana Oltean. Pe scena vor urca si Ansamblurile folclorice „Comori Ardelene” din Turda, „Mugurii Mintiului” si Grupul „Vestitorii” din Mintiu Gherlii. Intreaga manifestare este organizata de Primaria comunei Mintiu Gherlii, Parohia Ortodoxa din localitate si Ansamblul folcloric „Mugurii Mintiului”, cu sprijinul Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Sarbatoarea costumului popular romanesc, in cartierul clujean Buna Ziua
     Tot duminica, 27 mai a.c, va avea loc, in cartierul Buna Ziua din Cluj-Napoca, Sarbatoarea costumului popular romanesc. Manifestarea se va desfasura la biserica „Sfantul Mina” din cartier. Dupa slujba religioasa, presedintele Asociatiei Mesterilor Populari Clujeni, doamna Viorica Ciobanu, le va vorbi celor prezenti despre costumul traditional romanesc si despre importanta pastrarii si promovarii traditiilor populare. Totodata, copiii prezenti la eveniment vor primi din partea organizatorilor traistute realizate in razboi iar la final, in curtea bisericii, vor degusta bucate traditionale. Manifestarea este organizata de Asociatia „Locul lui Mina”, Parohia Ortodoxa „Sfantul Mina”, cu sprijinul C.J.C.P.C.T. Cluj.

Serbare campeneasca, la Agris
     De Rusalii, si-n localitatea clujeana Agris, se va desfasura o serbare campeneasca. Aceasta va include si o slujba de Parastas, in memoria Eroului National Ion Arion, martir al Marii Uniri din 1918 si va fi savarsita in biserica Parohiei Ortodoxe Agris, incepand cu ora 12.00. In urma cu 100 de ani, tanarul Ion Arion, in varsta de 24 de ani, a fost desemnat de consateni sa fie stegarul delegatiei din Agris, judetul Cluj, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, insa a fost impuscat in Gara Teius. Locul in care si-a pierdut viata eroul martir Ion Arion, purtand in suflet idealul si entuziasmul fauririi Romaniei Mari, este marcat de o placuta comemorativa. Dupa-masa, de la ora 15.00, in curtea Scolii din Agris va avea loc un spectacol de muzica populara si patriotica. Acesta va fi sustinut de interpretii Florin Bota, Sergiu Dan Pop, Alin Persa, Raluca Codori, Daniela Crisan, Iulian Maxim, Amalia si Andrada Codorean si Mariana Morcan. Manifestarea este organizata de Parohia Ortodoxa Romana Agris, in parteneriat cu Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Biroul de presa
25 mai 2018