Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Manifestari de Ziua Internationala a Romilor

Manifestari de Ziua Internationala a Romilor


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref: Manifestari dedicate zilei de 8 aprilie 2017, Ziua Internationala a Romilor


     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Biblioteca Judeteana ,,Octavian Goga” Cluj, institutii de cultura aflate sub autoritatea forului administrativ judetean, Inspectoratul Scolar Judetean, Asociatia Ortodoxa Social-Misionar-Culturala pentru Rromi „Sfantul Moise Arapul” si Colegiul Tehnic de Transporturi ,,Transilvania” din Cluj-Napoca organizeaza in perioada 7-14 aprilie a.c. o serie de manifestari dedicate sarbatorii Zilei Internationale a Romilor.
     Manifestarile au ca si principal scop promovarea traditiilor si a obiceiurile reprezentative ale romilor, intentia fiind aceea de a contribui in acest fel la promovarea interculturalitatii, a tolerantei, diversitatii culturale si a respectului reciproc pentru buna convietuire a tuturor cetatenilor, indiferent de apartenenta etnica.
     Astfel, sambata, 8 aprilie 2017, incepand cu ora 15:00, in incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Strada Memorandumului, nr. 21, sala Reduta, va avea loc un eveniment cultural-artistic in cadrul caruia un numar de cca. 100 de elevi, solisti vocali, studenti romi si coruri de copii si tineri vor prezenta o serie de momente artistice menite sa ilustreze valorile culturale si traditionale ale romilor. Totodata, din program nu vor lipsi poezia, teatrul si pantomima. In acelasi timp, in cadrul evenimentului urmeaza a fi prezentate diverse modele pozitive prin intermediul unor persoane de etnie roma care au reusit in viata, beneficiind de succes in plan educational si profesional. 
     Tot sambata, 8 aprilie, incepand cu ora 18.00, pe terenul sintetic de fotbal al Colegiului Tehnic de Transporturi ,,Transilvania” din Cluj-Napoca va fi organizata o competitie de minifotbal denumita ,,Cupa prieteniei” la care vor participa echipe formate din elevi de gimnaziu si liceeni de etnie roma precum si activisti romi.
     In acelasi timp, in perioada 8-14 aprilie 2017, in holul Bibliotecii Judeteane „Octavian Goga”- Calea Dorobantilor nr.104, Cluj, va avea loc o expozitie care va cuprinde carti dedicate culturii romilor. Totodata, pe intreaga perioada a expozitiei va rula filmul documentar Dureri ascunse – film ce ilustreaza  povesti individuale ale victimelor si unele fapte mai putin cunoscute in legatura cu greutatile intampinate de romi in timpul Holocaustului.
     In ceea ce priveste elementul inedit pe care il includ manifestarile desfasurate in acest an cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, acesta are loc in cursul zilei de vineri, 7 aprilie 2017, cand, pentru prima data la nivelul regiunii de Nord-Vest a tarii, la Parohia Turda-Fabrici (Biserica Veche), are loc Liturghia Arhiereasca bilingva (romana-romani) oficiata de I.P.S. Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, impreuna cu un grup de preoti printre care si preoti romi din tara.
     Scopul tuturor acestor evenimente organizate cu ocazia Zilei Internationale a Romilor este de a prezenta societatii valori culturale reprezentative ale romilor evidentiate prin traditii, obiceiuri,  mestesuguri si istorie, dorinta initiatorilor fiind aceea de promovare a principiilor egalitatii, tolerantei, respectului si a bunei convietuiri intre cetateni, indiferent de etnie.
     In acest sens, clujenii si nu numai sunt invitati sa participe in numar cat mai mare la aceste manifestari organizate cu ocazia Zilei Internationale a Romilor.
     Ziua de 8 aprilie a fost adoptata drept Ziua Internationala a Romilor in anul 1971, cu ocazia Primului Congres International al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Tot cu acel prilej au fost desemnate imnul international al romilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul romilor si limba comuna – limba romani. In ultimii ani, semnificatia zilei de 8 aprilie a inceput sa capete o tot mai mare recunoastere atat la nivelul institutiilor publice cat si la nivelul comunitatilor de romi. Incepand cu anul 2006, an in care Guvernul Romaniei a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”, in fiecare an, in aceasta data, sunt organizate la nivel national manifestari publice, culturale, sociale si educationale dedicate Zilei Internationale a Romilor.

Biroul de presa
7 aprilie 2017