Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Limba Romana, celebrata peste Prut

Limba Romana, celebrata peste Prut


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref.: Ziua Limbii Romane, celebrata peste Prut     Conducerea Consiliului Judetean Cluj, impreuna cu alti reprezentanti ai judetului, va participa vineri, 31 august a.c., la evenimentele desfasurate in raionul Hincesti din Republica Moldova sub egida Sarbatorii Nationale „Limba Noastra cea Romana”.
     „Celebrarea impreuna a Zilei Limbii Romane reprezinta prilejul oportun de subliniere a bunelor relatii de prietenie si colaborare existente intre judetul Cluj si Raionul Hincesti. Vom continua seria evenimentelor si dezvoltarea relatiilor bilaterale, precum si sa sustinem consolidarea parteneriatelor dintre producatorii din cele doua regiuni”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.
     La evenimentul de la Hincesti vor participa si Asociatia Produs de Cluj, precum si Scoala Populara de Arta „Tudor Jarda”, entitati aflate in subordinea forului administrativ judetean.
     In acest context, va avea loc o expozitie la care vor fi prezenti zece artizani si producatori clujeni, parteneri ai Asociatiei, dar si din Hincesti. Ei vor expune costume populare din zona Transilvaniei, bijuterii lucrate de mana, obiecte de marochinarie, lavanda, uleiuri presate la rece si tuica.
     Prezenta Asociatiei Produs de Cluj peste Prut a fost stabilita la sfarsitul lunii martie a acestui an, cand presedintele Consiliului Raional, domnul Ghenadie Buza, a vizitat Clujul si a lansat ideea de a organiza in comun un eveniment expozitional al artizanilor si producatorilor, mai ales ca infiintarea  Asociatiei Produs de Hincesti a fost inspirata de Asociatia Produs de Cluj si dezvoltarea pe care aceasta a  cunoscut-o de la infiintarea sa, in urma cu aproape 8 ani.
     Totodata, la eveniment va fi prezent si Ansamblul artistic „Vatra de dor” al Scolii Populare de Arta, care va prezenta un spectacol de cantece si jocuri populare, precum si o serie de solisti de muzica usoara.
     De asemenea, la conacul Manuc Bey din Hincesti este in desfasurare expozitia „Arta a la Cluj”, care contine lucrari realizate de cursantii aceleiasi scoli de arta in taberele de creatie din 2009 pana in prezent.
     Intre judetul Cluj si Raionul Hincesti exista relatii de cooperare din anul 2013, acestea fiind oficializate printr-un acord de infratire semnat in anul 2015. De-a lungul celor cinci ani de colaborare, au avut loc numeroase competitii sportive derulate succesiv, in cele doua judete, precum si vizite de lucru ale oficialitatilor.
     Mentionam, in acest context, faptul ca Raionul Hincesti este situat in centrul Republicii Moldova, are in componenta un oras si 38 de comune, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori.

Biroul de presa
30 august 2018