Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Limba Noastra cea Romana, la Hincesti

Limba Noastra cea Romana, la Hincesti


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. „Limba Noastra cea Romana”, sarbatorita la Hincesti de reprezentantii judetului Cluj     Conducerea Consiliului Judetean Cluj a participat, la finalul saptamanii trecute, la manifestarile desfasurate in raionul Hincesti din Republica Moldova sub egida Sarbatorii Nationale „Limba Noastra cea Romana”. La acest eveniment, care a inclus atat un spectacol folcloric cat si o expozitie cu produse mestesugaresti traditionale, au participat artizani si producatori parteneri ai Asociatiei Produs de Cluj, precum si reprezentanti ai Scolii de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, entitati aflate in subordinea forului administrativ judetean.
     „Relatiile institutionale dintre Cluj si Hincesti au intrat intr-o noua etapa, una in care, pe langa intalnirile dintre conducerile administrative, au loc contacte intre micii intreprinzatori din cele doua judete. Formula de delegatie pe care am ales-o pentru a participa la una dintre cele mai importante sarbatori din zona s-a bucurat de aprecierea celor care au vizitat expozitia si au vizionat spectacolele oferite de Scoala de Arte, deoarece au avut ocazia sa vada la ei acasa o parte din cultura traditionala romaneasca care le este aproape de suflet, dar departe kilometric. Experienta dobandita la aceasta vizita, felul in care am fost primiti la Hincesti nu doar de autoritati ci, mai ales, de locuitorii din zona, ne obliga sa gandim pe viitor mai multe asemenea evenimente. Astfel, in aceasta toamna, o delegatie din Hincesti va fi prezenta la Cluj-Napoca la evenimentele organizate de Asociatia Produs de Cluj”, a precizat domnul Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
     Pe parcursul vizitei au avut loc si o serie de intalniri de lucru intre conducerile celor doua judete, precum si vizite la unele obiective de investitii din Hincesti. De mare interes a fost vizita la conacul Manuc Bey, obiectiv reabilitat din fonduri europene, unde a fost gazduita si expozitia „Arta a la Cluj” a cursantilor Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.
     La evenimentele de la Hincesti au fost prezenti zece artizani si producatori clujeni, parteneri ai Asociatiei Produs de Cluj, care au expus costume populare din zona Transilvaniei, bijuterii lucrate de mana, obiecte de marochinarie, lavanda, uleiuri presate la rece si tuica.  Lor li s-au alaturat membrii Ansamblului artistic „Vatra de dor” al Scolii Populare de Arte, ai Ansamblului „Fiii Cocului” Padurenii, din cadrul sectiei externe de joc popular a institutiei de cultura, precum si o serie de solisti de muzica populara si usoara de la Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda”.

Biroul de presa
3 septembrie 2018