Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Lansare publica CD CJCPCT Cluj

Lansare publica CD CJCPCT Cluj
CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref.: Lansare publica de noi albume CD la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj


     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean, care are ca obiective profesionale majore cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea in valoare, transmiterea si revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial din judetul Cluj, anunta lansarea a doua noi albume CD, editate de Biroul Cercetare – Conservare - Arhivare Cultura si Arte Traditionale.
     Lansarea publica va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca, joi, 28 iunie 2018, incepand cu ora 18.00 in cadrul Spectacolului folcloric oferit de catre Orchestra de muzica populara „Cununa Transilvana”, printre invitati aflandu-se si cativa interpreti autentici inregistrati pe noile albume.

CD ,,Horitori din Campia Transilvaniei”, vol. V
     Demarat in anul 2013, proiectul „Horitori din Campia Transilvaniei” a inceput cu inregistrarea unui album CD cu repertorii vocale originale, cantate de asa-numitii ,,horitori” din vatra satului clujean, pastratori ai comorilor muzicale traditionale din satele de campie. An de an, culegerile au continuat si arhiva muzicala s-a imbogatit datorita participarii din ce in ce mai intense a acestor minunati oameni talentati, din localitatile Iacobeni, Frata, Ceanu-Mare, Boian, la acest proiect.
     Printre cei inregistrati pe albumul cu numarul cinci, aparut de curand, se numara Marisca Poponet, Iacob Morar, Traian Balcau, Colos Veronica, Hadarean Lina, Ianosi Victoria, Onaca Traian, Pop Vasile Lia, Rosan Florian, Soporan Samoila, horitori si instrumentisti traditionali deosebiti, deveniti astazi cunoscuti datorita actiunilor de tezaurizare a folclorului traditional, a inregistrarilor succesive, insistente, pe acest teritoriu ale cercetatorului etnomuzicolog, redactorul albumului, Dr. Mircea Cimpeanu.
     Culese pe parcursul a doi ani de zile, intr-un proces din ce in ce mai ingreunat de extinctia fenomenului horitului traditional, cele 22 de piese muzicale unicat de pe acest CD, sunt adevarate perle ale genului, deosebit de reprezentative pentru folclorul vocal autentic din Campia Transilvaniei.

CD  ,,Ecoul muntilor”, vol. II
     Cea de-a doua realizare ii aduce in atentia iubitorilor de folclor pe cativa dintre instrumentistii harnici si talentati din Muntii Apuseni, binecunoscuti interpreti instrumentisti ale caror piese, inregistrate pe acest album, fac parte din bogatul repertoriu muzical al zonei de munte. Si, pentru ca specificul muntelui inseamna astazi mai degraba instrumente de suflat, va putea fi ascultata muzica interpretata la taragot si saxofon, cu prioritate. Continutul albumului este bogat in doine si jocuri din localitatile Calatele, Visag, Giurcuta, Sacuieu, dar si din inima muntilor, Baia de Aries, Bistra sau Zlatna. Inregistrarile au fost facute la Casa de Cultura ,,Dumitru Sopon” din Gilau, cu sprijinul directoarei institutiei, d-na Marcela Vele, sub redactia muzicala a etnomuzicologului Mircea Cimpeanu.
     Instrumentistii inregistrati pe acest disc sunt: Pascalau Marin – taragot, Ciorte Florin, Toader Alexandru, Onut Chindris, Liviu Baras – saxofon, Grupul instrumental ,,Magurenii” din Maguri-Racatau. Acompaniamentul armonic a fost realizat de prof. Cesa Goje Petru Dacian - acordeon si prof. Goia Cristian – contrabas si toba.
     Conservarea folclorului muzical, segment important al culturii traditionale autentice, se constituie parte a programului legiferat de protejare a patrimoniului national imaterial, devenind in acest fel una dintre activitatile importante ale C.J.C.P.C.T. Cluj. De-a lungul anilor, o parte insemnata a interpretilor traditionali a trecut prin fata microfoanelor pentru a inregistra si pune la adapost, in arhivele speciale ale institutiei, repertorii muzicale vechi, specifice zonei folclorice clujene, salvandu-le, astfel, de la uitare.
     ,,Numai prin cultura noastra taraneasca vom insemna si noi ceva in lumea asta mare. Cu armele Occidentului nu vom bate niciodata Occidentul si va trece multa vreme pana vom inceta a mai fi o caricatura sau, in cel mai bun caz, o copie fara importanta a Apusului.”
                                                                                                                   Constantin Brailoiu

Biroul de presa
27 iunie 2018