Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Judetul Cluj sprijina financiar raionul Hincesti

Judetul Cluj sprijina financiar raionul Hincesti


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref.: In an Centenar, judetul Cluj sprijina financiar raionul Hincesti din Republica Moldova     Consiliul Judetean Cluj a decis finantarea a doua proiecte de importanta majora pentru comunitatea Raionului Hincesti din Republica Moldova, raion cu care judetul Cluj este infratit.   
     „Am considerat ca, inainte de orice, faptele trebuie sa vorbeasca pentru noi, in anul Centenar. E un pas mare inainte in consolidarea relatiei cu adevarat speciale pe care o avem cu fratii nostri de peste Prut pe care am decis sa ii sprijinim direct prin finantarea acestor proiecte din domeniul educatiei si sanatatii”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Astfel, Consiliul Judetean Cluj a alocat din bugetul propriu echivalentul a 500.000 euro in vederea finantarii construirii unui laborator clinic in cadrul Spitalului Raional Hincesti, respectiv pentru crearea unui Centru de excelenta in domeniul educatiei. Conform hotararii adoptate de plenul forului judetean, din suma totala aprobata, 267.000 euro vor fi alocati pana la finele acestui an, diferenta urmand a fi asigurata in cursul anului viitor.
     In ceea ce priveste sprijinirea Spitalului din Hincesti, se impune a fi precizat faptul ca aceasta  unitate sanitara indeplineste rolul de spital regional, ce deserveste patru raioane, cu peste 260.000 de locuitori. Din costul total al proiectului, de 935.000 euro, suma ce urmeaza a fi suportata de Consiliul Judetean Cluj este de 350.000 euro.
     Referitor la edificarea Centrului de excelenta in domeniul educatiei, necesitatea realizarii acestui obiectiv este legata de dorinta oferirii unei alternative viabile elevilor si profesorilor performanti, din diferite institutii educationale din raion, care nu reusesc sa depaseasca anumite bariere ce le limiteaza dezvoltarea si punerea in valoare, la maxim, a capacitatilor de care dispun. Prin crearea unui astfel de centru, autoritatile locale urmaresc formarea unui nucleu educational de elita, capabil sa ofere o integrare mult mai usoara din punct de vedere profesional si social. Bugetul total estimativ al proiectului este de 185.000 euro, din care Consiliul Judetean Cluj va contribui cu suma de 150.000 de euro.
     Amintim in acest context faptul ca, in conformitate cu prevederile legislatiei actuale, autoritatile administratiei publice locale din Romania pot aproba finantari din bugetele proprii pentru anumite categorii de investitii derulate pe teritoriul Republicii Moldova si Ucrainei, in baza acordurilor incheiate in acest sens.
     

Biroul de presa
28 septembrie 2018