Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Duminica, 18 Februarie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Judetul Cluj s-a infratit cu Provincia Armavir din Armenia

Judetul Cluj s-a infratit cu Provincia Armavir din Armenia


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

Informare de presă

Ref. Judetul Cluj s-a înfrătit cu Provincia Armavir din Armenia

 

            Vicepresedintii Consiliului Judetean Cluj, domnii Vakar Istvan si Marius Mînzat, au primit vineri, 30 iunie 2017, vizita unei delegatii oficiale a Provinciei Armavir din Armenia, condusă de către domnul Guvernator Ashot Ghahramanyan. Desfăsurată la sediul forului administrativ judetean,  întâlnirea a fost prilejuită de semnarea Întelegerii de Cooperare dintre judetul Cluj si provincia Armavir.

            Obiectivele principale ale acestui acord bilateral semnat în prezenta Ambasadorului Armeniei la Bucuresti, domnul Hamlet Gasparian, a presedintelui Uniunii Armenilor din România, domnul Varujan Vosganian, a reprezentantilor Institutului de Armenologie din Cluj-Napoca precum si a altor reprezentanti ai institutiilor culturale si membri ai comunitătii armene din judet si din tară vizează derularea de colaborări reciproc-avantajoase în domeniile cultural, economic, educational, social, sportiv si turistic. De asemenea, se are în vedere si aplicarea unor forme de cooperare extinse între institutiile publice, ONG-urile si asociatiile antreprenoriale din cele două regiuni partenere.

            Mă bucură faptul că am reusit oficializarea relatiei de colaborare dintre Cluj si Armavir. Această înfrătire nu este deloc întâmplătoare dacă avem în vedere îndelungata vietuire a comunitătii armene în acest areal, lunga sa istorie în Armenopolis-Gherla si multitudinea de valori cu care armenii au contribuit la îmbogătirea patrimoniului cultural si spiritual românesc”, a declarat vicepresedintele Vakar Istvan, moderator al întâlnirii de la sediul Consiliului Judetean si initiator al înfrătirii cu provincia Armavir.

            În cadrul întâlnirii, reprezentantii celor două  părti au prezentat, alternativ, profilul economic si investitional al regiunilor de provenientă. În acest context, au fost subliniate atât specificul fiecărei zone, împreună cu atuurile acesteia si s-a încercat identificarea punctelor comune menite să constituie baza viitoarelor proiecte de cooperare bilaterală.

În acest sens, alături de colaborarea în plan cultural care se prefigurează deja, părtii române i-au fost prezentate o serie de initiative si experiente ale Provinciei Armavir si ale Armeniei care ar putea fi preluate. Pornind de la performantele obtinute în domeniu, printre primele sectoare în care s-ar putea transfera expertiza detinută de Armavir se află acela al pisciculturii, cunoscut fiind faptul că, în pofida unor resurse extrem de limitate de apă, această regiune a reusit să dezvolte piscicultura, devenind un însemnat exportator de peste. În acelasi timp, productia de legume, cea de caise, de struguri, vinuri si distilate din vin reprezintă domenii în care Armenia si Provincia Armavir au reusit să performeze. În plan educational, un interes aparte a trezit atentia acordată de Armenia studierii sahului în mod generalizat, încă din clasa a II-a, acesta contribuind esential la dezvoltarea intelectuală a tinerilor. Reprezentantii provinciei Armavir si-au exprimat cu această ocazie disponibilitatea de a pune la dispozitia părtii române expertii de care dispune în domeniul sportului mintii, în cazul în care se va dori derularea de colaborări în acest sens.

            Am convingerea fermă că Întelegerea semnată astăzi va produce, în viitor, efecte pozitive pentru ambele părti si va facilita transmiterea de bune practici si idei de afaceri. Armavir este o Provincie aflată în plină expansiune, cu o industrie puternică si cu un sector agricol extrem de bine  dezvoltat. Profilul economic al celor două regiuni partenere are multe puncte comune, motiv pentru care viitoarele proiecte bilaterale au toate sansele să se concretizeze”, a declarat domnul Marius Mînzat, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj.

            Aflată într-o primă vizită în judetul Cluj, delegatiei armene i-a fost pregătit un program de vizite al cărui scop este acela de a descoperi cât mai multe din atractiile zonei. Acesta cuprinde vizitarea centrului istoric al municipiului Cluj-Napoca si a unor obiective reprezentative precum Salina Turda, Catedrala Armeano-Catolică din Gherla, Mănăstirea de la Nicula, stufărisurile de la Sic, etc. Totodată, în program au fost incluse si întâlniri cu reprezentantii Uniunii Armenilor din judetul Cluj si ai Institutului de Armenologie din Cluj-Napoca. De asemenea, membrii delegatiei armene au programate întâlniri cu conducerea Primăriei municipiului Gherla, context în care oficialii armeni vor asista sâmbătă, la slujba religioasă oficiată la Catedrala armenească din localitate cu prilejul sărbătoririi Sfântului Grigore Luminătorul, cunoscut drept Apostolul Armeniei.

 

Biroul de presă

30 iunie 2017