Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Luni, 19 Februarie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down

Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down


CONSILIUL  JUDEŢEAN  CLUJ

Informare de presă

Ref: Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down

            Centrul Comunitar Judeţean din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să luaţi parte, în data de 20 martie 2015, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down, sub egida mesajului Acceptând diversitatea”, în cadrul acesteia fiind realizate activităţi diverse în ateliere de muzică, marionete, jocuri şi terapie prin artă.

 

            Programul evenimentului:

09:00 – Vizita prietenilor DGASPC Cluj şi a elevilor clujeni la sediul Centrului Comunitar Judeţean

10:00 – Recital muzical cu participarea doamnei Magda Puşcaş

11:00 – Mesajul Centrului Comunitar Judeţean către comunitatea clujeană

14:30 – Manifestaţie în Piaţa Unirii de conştientizare a comunităţii clujene în contextul integrării sociale a persoanelor cu Sindrom Down„Ajută conştientizarea, nu diferenţierea”

 

La activităţile organizate de către Centrul Comunitar Judeţean vor participa şi domnul Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, împreună cu soţia dânsului Jane Thompson, specialist în recuperarea copiilor cu traseu atipic de dezvoltare.

Abordarea Centrului Comunitar Judeţean vizează îndreptarea atenţiei spre diversitate dintr-o perspectivă integratoare, în care să se dezvolte diferite mecanisme şi instrumente necesare în contextul garantării  unei educaţii de calitate  pentru viaţa autonomă. La Cluj, prin înfiinţarea Centrului Comunitar Judeţean a crescut adresabilitatea şi numărul de servicii de recuperare destinate persoanelor cu Sindrom Down.

      Sindromul Down este o alterare genetică, ocazionată de prezenţa celui de al treilea cromozom în perechea 21, care a fost descoperit în 1959 de către cunoscutul cercetător francez Jérôme Lejeune Down, părintele geneticii moderne. Se ştie că NU este relaţionată cu naţionalitatea sau condiţia economică. Incidenţa estimată este de 1-800 la 1-1200 de naşteri vii. În prezent există peste şase milioane de persoane cu Sindrom Down la nivel mondial. În România , există 4420 persoane cu Sindrom Down conform unei statistici realizate de către Asociaţia Riana pentru dezvoltarea vieţii şi sprijin familial. Simptomele Sindromului  Langdon Down variază larg de la copil la copil. În timp ce unii copii au nevoie de o atenţie medicală deosebită, alţii sunt sănătoşi şi duc o viaţă aproape independentă. Este foarte important să amintim că unii adulţi şi copii cu sindrom Down chiar dacă prezintă întârzieri în dezvoltare şi arată puţin diferit, au nevoie de încurajare pentru a-şi dezvolta talentul în diferite domenii. Copiii cu sindrom Down sunt foarte afectuoşi şi dornici de multă dragoste si admiraţie. Ei învaţă în fiecare zi să-şi depăşească condiţia.

Biroul de presă

   19.03.2015